BiH

Odluka EU je značajan korak ka proširenju tržišta za mliječnu industriju BiH

Autor: Biznis.ba
Odluka EU je značajan korak ka proširenju tržišta za mliječnu industriju BiH

Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine izražava zadovoljstvo zbog objavljivanja Odluke Evropske komisije kojom je BiH stavljena na listu A i B, a kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU.

U saopćenju te grupacije se navodi da je odluka dokaz napretka cijelog sistema institucija BiH – Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, inspekcijskih organa i laboratorija BiH, farmera, proizvođača i prerađivača.

Navodi se da ta odluka predstavlja značajan korak ka proširenju tržišta za mliječnu industriju BiH.

Grupacija zahvaljuje na trudu i naporima svih institucija koje su učestvovale u procesu ispunjavanja zahtjeva EU i omogućavanja da se i ostali mliječni proizvodi, pored UHT steriliziranog mlijeka, plasiraju na to značajno tržište.

- Svjesni smo da ulazak na EU tržište neće biti jednostavan za mliječnu industriju BiH, ali poznajući kvalitet proizvoda naše industrije, uvjereni smo da će bh. proizvodi vrlo brzo pronaći zasluženo mjesto na ovom zahtjevnom tržištu – navode iz Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore BiH.

Biznis.ba / FENA