BiH

Odobren prijem 119 medicinara na KCUS

Autor: Biznis.ba
Odobren prijem 119 medicinara na KCUS

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas na sjednici jednoglasno, na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Odluku kojom je odobren prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 119 radnika u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Klinički centar tražio je saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 168 radnika, što uključuje 55 ljekara specijalista, 43 viših i srednjih medicinskih sestara-tehničara i laboratorijskih tehničara, jednog diplomiranog inžinjera medicinske radiologije, jednog kliničkog psihologa, te 68 nemedicinskih radnika.

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je, u skladu sa prijedlogom ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića, odobriti prijem svih traženih medicinskih radnika.

Naglašeno je da prosjek nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama u KS iznosi 24,7 posto, što prelazi norme o potrebama tog kadra utvrđene od Svjetske zdravstvene organizacije.

Kao što je poznato od ranije, Vlada je iskazala opredjeljenje za zapošljavanje neophodnog zdravstvenog kadra posebno medicinskih radnika, da bi se osigurao kvalitetan i neometan rad u zdravstvenom sektoru.

- Tom odlukom, Vlada je pokazala predanost i podršku jačanju zdravstvenog sektora, te osiguranju adekvatnog i kvalitetnog zdravstvenog kadra da bi se građanima pružile najbolje moguće zdravstvene usluge. Nove kolege doprinijet će kontinuitetu i kvaliteti zdravstvenih usluga, posebno u vremenu kad se suočavamo sa izazovima u zdravstvenom sektoru - naglasio je ministar Vranić.

Kako u saopćenju za javnost navodi Služba za protokol i press Kantona Sarajevo, za prijem navedenih radnika ustanova ima obezbijeđena finansijska sredstva.

Biznis.ba