direktor iddeea-e

Održan prvi službeni sastanak nove ambasadorice Češke Republike sa Badnjevićem

Autor: Biznis.ba
Održan prvi službeni sastanak nove ambasadorice Češke Republike sa Badnjevićem
Foto: IDDEEA

Ambasadorica Češke Republike u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Jane K. Lolić Šindelková, održala je svoj prvi službeni sastanak sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine prof.dr. Almirom Badnjevićem. Sastanak je održan u okviru projekta čiji je fokus na uvođenju međunarodnih ISO standarda i penetracijsko testiranje (PEN test), a koji implementira Češka vlada.

Projekt je osmišljen u svrhu unapređenja cyber sigurnost i administrativnih procesa unutar IDDEEA-e, putem implementacije PEN testova i međunarodnih ISO certifikata. Aktivnosti su podijeljene u nekoliko ključnih faza, uključujući procjenu trenutnog stanja, penetracijsko testiranje, izradu plana za implementaciju ISO standarda i konačnu evaluaciju rezultata.

Cilj penetracijskog testa će biti izrada procjene cyber sigurnosti IDDEEA i evaluaciju osiguranja računarskog sistema, mreže ili aplikacija. Ova analiza će omogućiti identifikaciju slabih tačaka i područja koja zahtijevaju poboljšanje u skladu sa ISO standardima.

Ambasadorica Lolić Šindelková i direktor Agencije prof.dr. Badnjević su istaknuli važnost ovog projekta za unapređenje digitalne sigurnosti i efikasnosti javnih usluga u Bosni i Hercegovini. Također, su naglasili da ovaj projekt predstavlja značajan korak ka modernizaciji javne administracije i jačanju sigurnosnih mjera u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

Projekt implementacije ISO standarda i penetracijskog testiranja nastavit će se u narednim mjesecima, a rezultati će biti prezentirani na završnom sastanku, nakon čega će uslijediti izrada završnog izvještaja. Očekuje se da će ovaj projekt postaviti temelje za dugoročno unapređenje sigurnosnih i administrativnih kapaciteta IDDEEA-e. Cilj sastanka je informisati javnost o važnom projektu koji će unaprijediti digitalnu sigurnost i efikasnost administrativnih procesa u Bosni i Hercegovini, istovremeno jačajući saradnju između Češke Republike i Bosne i Hercegovine.