UPFBIH i GS1

Održan sastanak o digitalizaciji privrede: Koraci prema Zelenoj Evropi

Autor: Biznis.ba
Održan sastanak o digitalizaciji privrede: Koraci prema Zelenoj Evropi
Foto: UPFBIH

Predstavnici Udruženja poslodavaca u FBiH, direktor Mario Nenadić i pravnica Jasmina Muratović, na poziv predstavnika GS1 Bosne i Hercegovine posjetili su danas kompaniju i razgovarali o važnim zajedničkim pitanjima.

Ispred GS1 Bosne i Hercegovine sastanku su prisustvovali direktor Adi Turković i Rukovodilac za finansije i marketing Nevena Kravec-Stevanović. Sastanku je prisustvovao i direktor Penny plus d.o.o. Sarajevo Almedin Kadrić.

Tokom sastanka razgovaralo se o ključnim pitanjima unapređenja privrednih aktivnosti i posebno zakonske regulative na polju digitalizacije. Posebno se razgovaralo o aktuelnim temama e-fiskalizacije, elektronske razmjene podataka i Digitalnih pasoša proizvoda. Učesnici su se usaglasili da su spomenute teme od izuzetne važnosti za privredne aktivnosti u svim oblastima, posebno u trgovini, a posebno u kontekstu usklađenosti sa Evropskim direktivama, smanjenju emisije CO2 i putu ka Zelenoj evropi.

Naglašena je važnost Digitalnih pasoša proizvoda i identifikacije proizvoda u osiguravanju transparentnosti poslovanja i vidljivosti lanca snabdijevanja i Zakona o unutrašnjoj trgovini koji je u parlamentarnoj proceduri i koji već sada radi unapređenja uvoza i izvoza roba i usluga u FBiH treba biti usklađen sa nadolazećim evropskim propisima i regulativom. Ove inicijative predstavljaju ključne korake ka stvaranju pametnijeg, održivijeg i efikasnijeg poslovanja koje će podržati zelenu tranziciju Evrope.

U kontekstu navedenog, GS1 Bosne i Hercegovine i Udruženje poslodavaca u FBiH suorganizuju 8. GS1 Konferenciju - "Digitalna ekspanzija: Put BiH u bespapirno poslovanje" od koje se očekuje da bude dobar osnov i ključna platforma za dalje napredovanje BiH u digitalizaciji. Očekuje se da će Konferencija najavljena za 30. maj 2024. godine biti izuzetno korisna za sve učesnike i doprinijeti razvoju poslovanja u Bosni i Hercegovini.