Foto

Održana pripremna predavanja za finalni krug Ekonomske Olimpijade 2024

Autor: Biznis.ba
Foto: Press

U srijedu, 29. maja su na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana pripremna predavanja za finalni krug takmičenja Ekonomske olimpijade 2024. godine.

Naših 30 finalista iz cijele Bosne i Hercegovine, imali su priliku da se dodatno usavrše i pripreme za finale.

Finalisti iz Kantona Sarajevo pratili su predavanja uživo na Ekonomskom fakultetu, dok su ostali učesnici imali mogućnost da se uključe putem online platforme. Ovaj hibridni pristup omogućio je svim finalistima jednak pristup znanju i resursima, bez obzira na geografske prepreke.

Predavanja su održali eminentni profesori:
• Prof. dr. Kasim Tatić, koji je govorio o makroekonomiji i mikroekonomiji,
• Prof. dr. Meliha Bašić, koja je pokrila teme iz štednje i investicija,
• Doc. dr. Tea Miković - Polić, koja je finalistima prenijela svoja znanja i iskustva iz oblasti finansija.

Finale Ekonomske olimpijade biće održano 1. jula 2024. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Na ovom završnom događaju, finalisti iz 14 srednjih škola će imati priliku da odmjere svoje znanje kroz pismene i usmene testove pred tročlanom stručnom komisijom. Ovaj proces će osigurati da samo najbolji među njima budu prepoznati i nagrađeni za svoj trud i znanje.

Ekonomska olimpijada je prestižno takmičenje koje svake godine privlači sve veći broj učesnika. Ove godine, prijavljeno je preko 500 takmičara iz 58 srednjih škola različitog usmjerenja iz cijele BiH, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodnu godinu. Tokom trajanja takmičenja, učesnici stiču dragocjena znanja iz različitih ekonomskih disciplina, što doprinosi njihovom profesionalnom razvoju i budućoj karijeri.

Ekonomska i finansijska pismenost su ključni aspekti modernog društva, a ovakva takmičenja igraju vitalnu ulogu u njihovom unapređenju.

Organizatori i partneri projekta, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Liberalni forum - Pokret za slobodno društvo, uložili su veliki trud kako
bi omogućili mladima da steknu neophodna znanja i vještine za suočavanje sa izazovima u budućnosti.

Ekonomska olimpijada takođe ima za cilj da pomogne u rješavanju problema nedostatka kvalitetnog kadra sa kojim se suočavaju mnoge kompanije u BiH. Ulaganjem u obrazovne projekte poput ovog, poslodavci mogu doprineti stvaranju visoko kvalifikovanih profesionalaca koji će biti spremni da doprinesu razvoju privrede i društva.