Tuzla

Odvažen i hrabre, to ste vi: Sedam žena iz BiH dobilo grantove za svoje biznise

Autor: Biznis.ba
Foto: Vijesti.ba

Sedam žena iz BiH sa najboljim poduzetničkim idejama dobilo je grantove kroz projekat "Odvažne i hrabre, to ste vi!" koji su im danas uručeni u Tuzli.

Projekat realizira Kompanija "Bingo", a poslovni projekti žena poduzetnica podržani su sa iznosom od 30.000 KM.

Projekat "Odvažen i hrabre, to ste vi" traje već devet godina u BiH, a četiri godine pruža podršku ženama poduzetnicama koje imaju priliku dobiti grantove za svoje biznise.

Ajla Molić iz Tešnja osvojila je grant od 8.000 KM za pokretanje Centra za razvoj dječijih potencijala i radosti "Edu-Reha".

"Zahvalna sam na prilici i da sam jedna od onih koja mijenja svijet na bolje i čineći ga boljim mjestom, zajedno sa djecom, zajedno sa stručnjacima, saradnicima, roditeljima i da stvaramo jednu veliku lijepu sliku u našoj BiH"- rekla je ova mlada poduzetnica.

Na ovogodišnji projekat " Odvažne i hrabre, to ste vi" prijavilo se 240 aplikantica sa kvalitetnim idejama.

"Posebno nas raduje činjenice da su se na program prijavljivale žene svih dobnih skupina iz cijele BiH što znači i ističe raznolikost kada je u pitanju žensko poduzetništvo u BiH.

Predselekciju je prošlo 16 aplikantica, a 22 žene su pohađale Poduzetničku akademiju Investicijke fondacije "Impakt".Tokom finalne selekcije, nijanse su bile u pitanju"- kazala je Amina Čeliković, koordinatorica projekta te dodala da se radi o start up projektima sa potencijalom.

Drugu godinu za redom, partner projekta je Investicijska fondacija "Impakt" .

"Cilj ove ubrzane obuke i edukacije koju su poduzetnice prošle, bio je da u kratkom vremenu nauče kako kreirati održivi biznis i kako održati rast tog biznisa. Smatram da smo u tome i uspjeli. Nakon dvosedmične edukacije, poduzetnice će nastaviti sa mentoroskom podrškom, individualnom i grupnom"- objasnio je Senajid Đozo iz "Impakta".

Projekat su prepoznale i druge partnerske kompanije kao što je "Nelt" koja je nosilac priznanja Najinkluzivniji poslodavac u BiH te pruža podršku ženama koje koračaju ka svijetu poduzetništva.

"Mi sa našim poslovnim partnerima pružamo finasijsku podršku, organizujemo mentorske programe i obuke, sa sve sa ciljem ostvarivanja njihovih poslovnih ciljeva. Sigurno mogu reći da ćemo sa ovom dobrom praksom nastaviti i podržavati upornost i kreativnost žena u BiH "- poručuje Senada Mehinović iz pomenute kompanije.