BiH

Olakšica za poslovnu zajednicu: UIO BiH počinje izdavati digitalni potpis

Autor: Biznis.ba
Olakšica za poslovnu zajednicu: UIO BiH počinje izdavati digitalni potpis

Uprava za indirektno oporezivanje BiH postala je certifikovano tijelo u BiH za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, koji će zamijeniti klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji prilikom pružanja elektronskih usluga poslovnoj zajednici. Riječ je o velikoj reformi u BiH.

Ova reforma će poslovnoj zajednici omogućiti da sva svoja prava i obaveze ostvari puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem.

Rješenjem Ministarstva transporta i komunikacija BiH, UIO je akreditirana i upisana kao kvalifikovani ovjerilac u Bosni i Herecgovini. To znači da će poreski obveznici moći podnosti zahtjeve Upravi za dobijanje digitalnih kvalifikovanih potvrda (digitalnih kvalifikovanih potpisa), kao i za korištenje elektronskih usluga..

Prva elektronska usluga koja će biti ponuđena poslovnoj zajednici u BiH je NCTS – novi kompjuterizovani tranzitni sistem, čiji početak primjene je planiran 01.07.2021. godine, stupanjem na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH, prenosi Klix.

"Tako će carinski obveznici i špediteri biti prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH jer će sve svoje dokumente u potpuku elektronskog provoza roba ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem Uprave isključivo elektronskim putem. Novi elektronski provoz roba značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom ličnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove", saopćeno je iz UIO BiH.

Nakon toga UIO će krenuti sa širenjem ponude elektronskih usluga koje će se moći ovjeravati digitalnim kvalifikovanim potpisom, kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava isključivo elektronskim putem, podnošenje PDV i akciznih prijava, podnošenje raznih zajtjeva u Upravu itd.

Cilj UIO je da u toku 2022. godine u potpunosti pređe na bezpapirmno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalifikovanog potpisa izdanog od strane UIO sva svoja prava i obaveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem.

Biznis.ba