Video

Omogućen elektronski potpis za građane BiH, na potezu javne institucije

Autor: Biznis.ba
Omogućen elektronski potpis za građane BiH, na potezu javne institucije
Omogućen elektronski potpis za građane BiH, na potezu javne institucije / Biznis.ba

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) građanima BiH je danas predstavila mogućnost aktiviranja digitalnog identiteta.

Prisutnima su se obratili ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto, Almir Badnjević, direktor IDDEEA BiH te ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza.

Edin Forto, ministar saobraćaja i komunikacija BiH kazao je kako Bosna i Hercegovina već 10 godina posjeduje infrastrukturu za digitalizaciju u našem svakodnevnom životu, bilo da se radi o državnim, ili privatnim firmama.

"Ono što je ključno jeste da po prvi put imamo zamah na tom polju i po prvi put stvarno želimo da nešto što je fraza digitalne transformacije pretočimo u svakodnevne stvari, kao što su ukidanje pojedinih papira i procedura."

"Zbog toga smo, simbolično, naše prve aktivnosti nazvali 'rat CIPS-u' - onoj potvrdi koja sviju nervira."

Na pitanje Biznis.ba hoće li ministar sada donijeti pravilnik o elektronskom potpisu, s obzirom da je, po zakonu iz 2006 bilo predviđeno njegovo donošenje, ali nije realizovano nikada, Forto je odgovorio će sve što je potrebno za digitalnu transformaciju biti doneseno na Vijeću ministara, ukoliko bude saglasnosti.

"Jedan od tih dokumenata koji je potrebno donijeti je upravo cjenovnik usluga koje su potrebne da se propiše cijena po kojoj bi IDDEEA mogla izdavati usluge od povjerenja", kazao je Forto.

Almir Badnjević, direktor IDDEEA BiH kazao je kako možda historijska stvar jeste da, nakon 18 godina, od kako je objavljen Zakon o elektronskim potpisu (2006. godine), građani BiH danas mogu da koriste elektronski potpis i digitalni identitet građana BiH.

"Nakon 18 godina građani BiH su imali zakon, mogućnosti da koriste elektronski potpis - međutim, to nije bilo moguće."

On je naveo kako se i, nakon skoro 10 godina pušta i mogućnost digitalnog identiteta građana BiH, kroz koje građani mogu provjerti svoje evidencije, kazne, zahtjeve - dakle, sve ono što IDDEEAA kod sebe drži, a tiče se direktno njih.

"Čekamo da Vijeće ministara usvoji odluku o visini naknade upisa elektronskog certifikata u ličnu kartu građanina BiH. To znači da mi čekamo da nam Vijeće ministara odobri odluku - mi smo predložili 0 KM, jer, ne želimo da građani BiH bilo šta plaćaju za digitalni potpis niti aktiviranje digitalnog identiteta, kao ni upisivanje elektronskog certifikata u ličnu kartu. Ukoliko Vijeće ministara to odobri, od tog momenta IDDEEA će početi također elektronski certifikat za identifikaciju i elektronski certifikat za potpisivanje putem lične karte, također, da upisuje građanima BiH", kazao je Badnjević.

Direktor IDDEEA-e je također istakao kako će građani BiH do kraja godine moći dobiti i digitalni novčanik.

"To znači da ćete imati aplikaciju putem koje ćete moći da koristite e-ličnu kartu, e-pasoš, e-vozačku dozvolu na kojoj ćete moći imati elektronski certifikat za potpisivanje i sa kojom ćete u principu omogućiti da svi drugi servisi koje sve druge institucije razviju na nivou Bosne i Hercegovine, stave u taj digitalni novčanik."

Zaključio je kako su elektronski potpis i elektronski certifikat samo jedna od opcija, za građane koji to žele, a nikako potpuna zamjena za papirni oblik, te da će građani, koji to žele, i dalje imati mogućnost da to podnose na onaj tradicionalni način - čekanje u redovima.

Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine, istakao je kako je porazno da je prošlo 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu.

"U tih 18 godina i dalje vidimo gužve na našim šalterima, pred upravnim tijelima, vidimo advokate i stranke u sudovima koji čekaju red da predaju tužbu ili vide spise."

Naglasio je i kako se nada da je ovo, zapravo, zaista početak jedne stvarne digitalizacije uprave i pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

"IDDEEA je na neki način bacila rukavicu tijelima uprave i pravosuđa u BiH da zaista krenu rješavati to pitanje. Evo, nadam se da ćemo mi to riješiti sa ciljem da zaista ne gledamo više gužve pred šalterima", zaključio je Bunoza.