peb 4

Općina Tešanj gradi novi bunar za dodatnih 860 kubika vode dnevno

Autor: Biznis.ba
Općina Tešanj gradi novi bunar za dodatnih 860 kubika vode dnevno
Foto: Fena

Općina Tešanj potpisala je danas s lokalnom firmom “Inter” d.o.o. ugovor za izgradnju novog bunara za vodosnabdijevanje, koji nosi radni naziv PEB 4 te koji će se graditi u Jelah Polju - kazao je za Fenu općinski načelnik Suad Huskić.

Bunar će se, dodaje, graditi na površini od oko 10.000 kvadratnih metara, a vrijednost ugovorenih radova je oko 610.000 KM te bi trebali biti okončani u naredna tri mjeseca.

- Posao podrazumijeva izradu kompletnog bunara sa opremom, zatim oko 200 metara laterarnih vodova i spajanje na vodovodnu mrežu Javnog komunalnog preduzeća “Rad” Tešanj.

Sredstva za gradnju osigurali smo dijelom iz budžeta Općine, zatim apliciranjem na javne pozive Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Dodatnih 204.000 KM utrošili smo za rješavanje vlasničkih odnosa - kaže Huskić, koji napominje kako će novi bunar imati izdašnost od 600 litara vode u minuti ili dnevno 860 kubika.

Time će, dodao je, znatno biti unaprijeđeno vodosnabdjevanje na području te općine, koja je godinama imala problem s osiguranjem dovoljnih količina vode tokom vrelih i sušnih mjeseci.

- Općina je od 2020. godine izgradila već tri bunara, a s ugovorom za izgradnju bunara PEB 4 ukupna ulaganja u protekle četiri godine u nove vodozahvate iznosit će oko 2,4 miliona KM.

I ovim će bunarom upravljati općinsko komunalno preduzeće “Rad”, koje trenutno upravlja vodovodnim sistemom sa mrežom dugom oko 450 kilometara i 9.300 priključaka, koja snabdijeva oko 30.000 stanovnika općine te privredne subjekte u Tešnju - napominje Huskić.

Nadzor nad izvođenjem radova vršit će preduzeće “INPROS” d.o.o. iz Mostara. Huskić napominje kako je na području te općine u toku i izgradnja vodovoda Karadaglije – Jablanica, kojim će na sistem javnog vodovoda biti priključeno dodatnih oko 500 korisnika, prenosi Fena.

Gradi se i dodatna vodovodna mreža u Mjesnoj zajednici Kalošević, koja neće biti priključena na sistem javnog općinskog preduzeća “Rad”, ali će na mjesni vodovod biti priključeno još oko 100 korisnika.