BiH

Oproštajna posjeta ambasadorice Chen: Ogromni pomaci u saradnji BiH i NR Kine

Autor: Biznis.ba
Oproštajna posjeta ambasadorice Chen: Ogromni pomaci u saradnji BiH i NR Kine
Tokom današnje oproštajne posjete ambasadorice NR Kine u BiH Chen Bo ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću istaknuto je da su zahvaljući intenzivnom zajedničkom radu u protekle tri godine ostvareni ogromni pomaci u saradnji između Bosne i Hercegovine i Kine, a vanjskotrgovinska razmjena porasla je za više od 100 posto.

Navedeno je da su u proteklom periodu između dviju zemalja potpisani važni sporazumi za unaprjeđenje ekonomije, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a našoj zemlji prvi put je omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu.

Na sastanku je, između ostalog, rečeno, da je Bosna i Hercegovina postala dio najvećeg kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", a zahvaljući sporazumu o viznoj liberalizaciji, očekuje se da će već iduće godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih turista.

Ministru Šaroviću, kao zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru nadležnom za trgovinska pitanja, uručen je pisani stav NR Kine po pitanju reformi u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), a gdje se između ostalog naglašava da je potrebno sačuvati temeljne principe WTO-a i štiti razvojne programe zemalja članica, te da je odluke pretrebno donositi konsenzusom.

Ambsadorica Chen Bo je naglasila da Bosna i Hercegovina trpi štetu zbog kršenja pravila WTO, uvođenjem carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine od strane Kosova, jer se sporazum CEFTA zasniva na osnovnim pravilima WTO-a, saopćeno je iz Ministrstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA