BiH

Osam bh. općina pomoći će pokretanje biznisa mladih

Autor: Biznis.ba
Osam bh. općina pomoći će pokretanje biznisa mladih

Između 50 i 100 mladih iz Bosne i Hercegovine dobit će mogućnost da u osam lokalnih zajednica osnuju svoje biznise u okviru Poduzetničkog fonda za mlade i na taj način steknu i iskoriste znanja i vještine te izraze prioritete, potrebe i interese mladih.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na prezentaciji projekta Instituta za mlade KULT koji je uz podršku Ambasade Švedske u BiH osigurao 200.000 KM, a isto toliko novca izdvojit će i lokalne zajednice za realizaciju biznisa mladih nezaposlenih osoba.

Tokom septembra i oktobra bit će raspisani javni pozivi na koje će za dodjelu sredstava moći aplicirati mladi iz Cazina, Trebinja, Općine Centar Sarajevo, Jajca, Modriče, Novog Travnika, Općine Stari Grad Sarajevo i Teslića.

Iz Instituta za razvoj mladih KULT Ajka Rovčanin ocijenila je da je ovaj model uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti mladih jer uključuje vladin i nevladin sektor, a mladim poduzetnicima će biti pružena mentorska podrška tokom prve godine poslovanja.

- Ovdje se ne radi o jednokratnoj podršci nezaposlenim mladim osobama nego je u pitanju namjera da se kreativne i inovativne biznis ideje mladih ljudi usmjere ka dugoročno održivim biznisima - podvukla je Rovčanin.

Više od 30 općina odgovorilo je na poziv Instituta za učešće u ovom projektu, ali zbog ograničenih finansijskih sredstava odabrano je osam općina, no to potvrđuje da se radi o dobrom projektu i dobro razvijenoj metodologiji za rješavanje ovog pitanja.

Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg podsjetio je da je budućnost na mladima, a potrebno je i razvijati privatni sektor u BiH te je dodao da bez obzira na nepovoljnu poslovnu klimu mnogo je sposobnih mladih u BiH.

- Znam za mnogo primjera bh. državljana u Švedskoj koji su razvili biznise, ali znam i za primjere bh. građana koji su se vratili i ovdje razvili biznise koji imaju veliki potencijal - kazao je.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan naglasio je da je ovo jedna od mjera koja je odgovor na problem nezaposlenosti mladih s kojim se suočava cijela država, ali je napomenuo u da ova općina ima razvijen vlastiti sistem za podršku mladima koji pokreću biznise (start-up).

- Mladi su zainteresirani za pokretanje biznisa jer uvijek imamo više prijavljenih na pozive nego što možemo izdvojiti sredstava. Treba promovirati ovakve projekte i animirati mlade te omogućiti njihov ostanak u državi - naglasio je Hozan.

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT "Na putu ka politici prema mladima FBiH: analiza stanja i potreba mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine", svaka druga mlada osoba željela bi pokrenuti vlastiti biznis, ali im je u tome potrebna finansijska, savjetodavna i edukacijska podrška.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=PQD7XjTNFOQ[/embed]

Biznis.ba / FENA