BiH

Osmanović: 'ArcelorMittal' ne bježi od odgovornosti za izlijevanje kolektora

Autor: Biznis.ba
Osmanović: 'ArcelorMittal' ne bježi od odgovornosti za izlijevanje kolektora

Grad Zenica i kompanija "ArcelorMittal" Zenica pokušat će dogovorno riješiti spor zbog šteta nastalih izlijevanjem otpadnih voda iz industrijskog kolektora, a koji je u nadležnosti te kompanije - najavio je to za Fenu gradski pravobranilac Zenice Zlatko Osmanović.

- Očigledno je da taj kolektor, kao odvodni kanal, zato što nije bio očišćen i nije mogao primiti ogromne količine vode, izazvao plavljenje okolnih kuća i drugih objekata. Postoje svi elementi odgovornosti "ArcelorMittala" i za mene kao pravobranioca to nije sporno - kazao je Osmanović.

Dodao je da je delegaciji te kompanije na sastanku predočio nalaze gradskih inspekcija i Komisije za procjenu šteta.

- Naša je komisija dobila 20-ak zahtjeva iz Tetova, a najviše šteta bilo je na kućama. Ima šteta i na automobilima. Ali, koliko sam vidio te zaključio iz našeg razgovora, oni i ne bježe od toga da učestvuju u isplati šteta ljudima iz Tetova. Koliko znam, "Mittal" je društveno odgovorna firma, a i činjenica je da su odmah poslali svoje kamione da čiste kolektor - ističe Osmanović.

On smatra da će kompanija svakako pokušati izbjeći tužbe i loš publicitet te dodatne sudske troškove, a novi sastanak najavljuje kada Komisija za procjenu šteta Grada Zenice okonča posao na utvrđivanju svih šteta.

- Komisija je do sada završila otprilike pola posla. "ArcelorMittal" je, također, formirao svoju nezavisnu komisiju. To je njihova kompanijska politika, a te su dvije komisije u saradnji - ističe Osmanović.

Direktorica Javnog preduzeća za prostorno uređenje Grada Zenice Lejla Brljevac, navodi Osmanović, ugrubo procjenjuje da su štete u tom naselju na nivou između 120.000 i 200.000 KM. Grad je već interventno za 14 domaćinstava iz tog naselja, odlukom gradonačelnika Fuada Kasumovića, odobrio isplatu po 1.500 KM.

Ukupne štete od proteklih, februarskih poplava i klizišta na području Grada Zenice, gdje je od 3. do 13. februara na snazi bila i vanredna situacija od prirodne nepogode, iznose oko 2,6 miliona KM.

- Nećemo dozvoliti da, kao prilikom prirodne nesreće iz 2014. godine i kada nismo naplatili oko tri miliona KM za štete, ovog puta ne naplatimo angažman mehanizacije i troškove saniranja šteta - najavljuje Osmanović.

Biznis.ba / FENA