BiH

Osmanović na konferenciji Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope

Autor: Biznis.ba
Osmanović na konferenciji Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović učestvuje u Beogradu u radu četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija.

Osmanović je podsjetio da je prije godinu dana u Sarajevu održana konferencija na kojoj je iskazana opredijeljenost pružanju podrške za dalji razvoj saradnje u oblasti inovacija, istraživanja, tehnološke saradnje, prijenosa znanja, tehničke i naučne saradnje, razmjene informacija i ljudskih resursa, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Za Bosnu i Hercegovinu evropske integracije znače pristupanje velikom i zahtjevnom tržištu s razvijenim i jasnim institucionalnim sistemom i pravilima. Stoga, Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje u okviru svojih nadležnosti ima oblasti nauke i obrazovanja, kontinuirano nastoji djelovati u pravcu unaprjeđenja obrazovanja kao osnove konkurentnosti društva i ekonomije, kao i inovativnosti i istraživanja koji će poticati ekonomski rast - rekao je Osmanović i izrazio uvjerenje da je konferencija prava prilika za prihvatanje izazova koji su pred nas postavljeni i zajednički rad na ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Na konferenciji u Beogradu usvojena je Beogradska deklaracija o saradnji u oblasti inovacija između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope kojom je potvrđena posvećenost stvaranju novih razvojnih prilika i razvoju zajedničke vizije inovativnog prosperiteta, uz poštovanje sopstvenih nacionalnih inovacijskih ekosistema.

Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama okupila je najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz NR Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope. Konferenciji prisustvuje ministar nauke i tehnologije Narodne Republike Kine Vang Džigang i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Paralelno sa ministarskom, održava se i privredna konferencija na kojoj učestvuje više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Bit će predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, vještačke inteligencije, robotike, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti. Učesnici konferencije po prvi put moći će da se uvjere u kapacitete 5G tehnologije.

Biznis.ba / FENA