BiH

Osmero Srebreničana dobilo priliku da steknu radno iskustvo

Autor: Biznis.ba
Osmero Srebreničana dobilo priliku da steknu radno iskustvo

Udruženje "Progres" iz Sarajeva i Općina Srebrenica potpisali su danas u Srebrenici ugovor za realizaciju projekta "Pro-poso“ u okviru kojeg će osmero ljudi iz Srebrenice imati šansu da ostvari radni odnos u trajanju od šest mjeseci.

Ugovori su danas potpisani sa pet poslodavaca, A izabrani kandidati će imati redovnu platu, kao i plaćene doprinose i zdravstveno osiguranje. Općina Srebrenica će učestovati u sufinansiranju.

Predsjednik Udruženja "Progres" Elvir Čaušević kaže da to udruženje zastupa partnersku fondaciju Wincosop iz Minhena, a glavni finansijer projekta je Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

- Nastavljamo saradnju s Općinom Srebrenica i Javnom ustanovom Centar za socijalni rad. Osam novih radnika imat će priliku da prođu proces praktične obuke stručnog osposobljavanja s ciljem da se tim osobama da šansa da povećaju svoju konkurentost na tržištu rada. Osam radnika koji su različitih zanimanja radit će kod pet poslodavaca. Svi poslodavci su dužni da s novim radnicima potpišu ugovor o radu za narednih šest mjeseci - kazao je Čaušević.

Direktorica Centra za socijalni rad Biljana Kandić istakla je zahvalnost na dugogodišnjoj saradnji Udruženju "Progres".

- Mi smo bili zaduženi da pronađemo poslodavce i korisnike, to smo radili sa velikim zadovoljstvom u cilju da korisnicima budemo od koristi. Prilikom projekta angažovana su dva kandidata preko Centra za socijalni rad, a riječ je o licima koja imaju određen stepen invaliditeta. Zaposlena su lica koja do sada nisu imali priliku da rade, i samim tim će steći radno iskustvo - istakla je Kandić.

Početkom maja korisnici potpisanih ugovora bi trebali početi s radom.

Biznis.ba / FENA