BiH

Osnovano Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH

Autor: Biznis.ba
Osnovano Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH

Osnivačka skupština Udruženja za elektromobilnost, u okviru Sektora za energetiku Privredne komore Federacije BiH, održana je danas u prostorijama Komore u Sarajevu, a za predsjednicu Udruženja izabrana je Suada Penava iz JP Elektroprivreda BiH.

Osnovni ciljevi Udruženja su zastupanje interesa članica u cilju razvoja sektora elektromobilnosti, podizanje javne svijesti u društvu o uticaju transporta na okoliš, iniciranje uspostave regulatornog okvira i donošenja strateških dokumenata iz domena elektromobilnosti, saradnja u oblasti elektromobilnosti sa drugim organizacijama na lokalnom i internacionalnom nivou, organizovanje stručnih skupova i događaja u cilju prezentiranja, promocija inovacija i interesa društva, pristup fondovima, edukacija kadrova, razmjena mišljenja i ideja.

Skupštini su prisustvovali predstavnici pravnih subjekata sa teritorije Federacije BiH koji su izabrali Odbor Udruženja, sastavljen od  predstavnika kompanija iz ovog sektora.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić pozvao je sve zainteresirane da se pridruže radu Udruženja, te naglasio značaj prilagođavanja rastućem trendu razvoja električnih vozila i njihovog utjecaja na sve ostale oblasti, poput turizma, ekonomije.

Na skupu je također izražen potencijal koji BiH sa svim svojim resursima i prednostima posjeduje u vezi elektromobilnosti, a ujedno i potreba za tim, s obzirom na zagađenost koja sve više prijeti bh. gradovima, saopćeno je iz Privredne komore Federacije BiH.

(FENA)