BiH

Otvoren dvodnevni Festival vina "VinoSalis 2018"

Autor: Biznis.ba
Otvoren dvodnevni Festival vina "VinoSalis 2018"
U hotelu "Tuzla" u Tuzli otvoren je dvodnevni Festival vina, prateće opreme i gastronomije "VinoSalis 2018.", koji je okupio 46 vinskih kuća, sa 540 vinskih etiketa, sedam sirana, pet mesnih industrija, šest proizvođača prateće opreme i dva vrhunska proizvođača maslinovog ulja.

Predstavljen je i dio sajamske opreme za vinske festivale EASY COOLER koja je standardni dio opreme svih vodećih svjetskih festivala ove vrste.

Haris Dedić, jedan suvlasnika agencije "Rare & Ture" iz Tuzle, koja je organizator Festivala, kaže kako se ova manifestacija organizuje u Tuzli prvi put, te da je namjera bila okupiti na jednom mjestu ljude koji proizvode vino i ljude koji uživaju u vinu.

- Festival nije takmičarskog karaktera, a na ovom prvom željeli smo predstaviti Hercegovinu i vina s tog područja, poput „žilavke“ i „blatine“, koje godinama na svjetskim vinskim smotrama dobijaju najviša priznanja i predstavljaju svojevrstan brend, a mi ih u našoj državi cijenimo manje od uvoznih - izjavio je Dedić za Fenu.

U dvije velike hotelske sale uz mnoštvo raznih vrsta vina, među kojima ima i italijanskih, hrvatskih, španskih, portugalskih i drugih, izložene su razne delicije poput livanjskog i drugih sireva, pršuta, kulena i drugih suhomesnatih proizvoda.

Sutra je na Festivalu edukativni dan, kada će vodeći regionalni somelijer Siniša Lasan iz Hrvatske, održati posebne radionice na kojima će predstaviti najbolja vina iz Hercegovine i Međimurja.

Biznis.ba / FENA