dvanaesti po redu

Otvoren Sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva u Zenici

Autor: Biznis.ba

Dvanaesti sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva „OPEN's – Zenica 2024“, koji će trajati tri dana, okupio je danas na Trgu Alije Izetbegovića u tom gradu više od 70 poljoprivrednih proizvođača iz Zeničko-dobojskog i drugih kantona te sa cijelog područja Bosne i Hercegovine.

Organizator sajma je Udruženje poljoprivrednika ZDK. U prisustvu brojnih zvanica sajam je svečano otvorio premijer ZDK-a Nezir Pivić, a Vlada ZDK je i generalni pokrovitelj te smotre poljoprivrede.

- Meni je drago da se nastavlja tradicija održavanja ovog sajma. Ovo je i prilika da se poljoprivrednici susretnu, da razmjene iskustva i izlože svoje proizvode, a kao Vlada ZDK mi smo opredjeljeni za maksimalnu podršku poljoprivredi. To govori i ovogodišnje izdvajanje ZDK-a za poljoprivredu, koje je veće za 500.000 KM nego prošle godine - kazao je Pivić, koji je najavio da će nastaviti podršku ovakvim manifestacijama i poljoprivredi općenito.

Resorni ministar poljoprivrede ZDK Jasmin Čajić istakao je kako su se opredijelli za strateške proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća, mljekarstvo te u nekoj mjeri i stočarstvo te ih snažnije podržavaju nego neke druge proizvodnje, koje također nisu zanemarene, prenosi Fena.

- Svakako da je ove godine bilo gubitaka, kod određenih poljoprivrednih proizvođača koji se bave kulturama koje ne trpe duge sušne periode. Međutim, moram reći da nije bilo nekih ekstremnih gubitaka i da se poljoprivrdeni proizvođači nisu u velikoj mjeri obraćali nama sa nekim štetema, koje su nastale na njihovim poljoprivrednim usjevima, a što je dobro čuti i dobro znati- kazao je Čajić.

Najavio je da će nastaviti komunikaciju s udruženjima poljoprivrednika kako bi za narednu godinu iskreirali program poticaja kojim će oni biti zadovoljni te koji će osigurati rast proizvodnje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutnić potvrdio je kako su ove godine pretrpili štete zbog dugih sušnih perioda.

- Ja i moje kolege često kažemo 'nikada gora, a ono se desi još gora'. Bila je jako teška godina. U početku godine, možemo reći da je bilo zadovoljavajuće, ali zbog iznadprosječnih temperatura i suša, koje su uticale na prinose u svim sektorskim proizvodnjama te, na kraju, uticalo je i na kvalitet proizvoda. Umanjenje prinosa bilo je na svim kulturama, a pogotovo rađene vani između 30 i 50 posto. To je dovelo do poskupljenja na tržištu - kazao je Tutnić, koji je podvukao kako brojni farmeri moraju kupovati hranu za svoju stoku, ali će neki morati smanjivati fond da bi uspjeli održati farme.

U sklopu sajma u Zenici, napomenuo je, osim ponude poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, prezentirano je narodno stvaralaštvo pa je šarolika ponuda.

Kompanija „Zlatna kap“ iz Jelaha kod Tešnja, koja je, uz Grad Zenicu, partner sajma, stalni je izlagač na zeničkom OPEN's-u. Radi se o porodičnoj kompaniji, osnovanoj 2007. godine, ali, kako je istakla Mediha Jašarević, ovim se poslom bave i duže. Trenutno zapošljavaju pet radnika.

- Svake godine proširujemo paletu naših proizvoda, a ove smo godine izložili 15 različitih sireva, koje posjetioci mogu i degustirati - kazala je Jašarević.