BiH

Ovogodišnji Mostarski sajam sredinom aprila, zemlja partner Kina

Autor: Biznis.ba
Ovogodišnji Mostarski sajam sredinom aprila, zemlja partner Kina

Uz to što je bila zemlja partner, NR Kina je zadnje desetljeće izrazito prisutna na Mostarskom sajmu. Posebno se to odnosi na posljednje tri godine, kad su se kineski izlagači na sajmu predstavili sa svojim najjačim privrednim subjektima iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija i energetike. NR Kina i Mostarski sajam zajedno su organizirali nekoliko važnih međunarodnih događaja.

Vlada NR Kine i Vijeće ministara BiH prepoznali su Mostarski sajam kao pravo mjesto za održavanje Summita 16+1 ("Jedan pojas -jedan put") 2017. godine, na kojoj su sudjelovali predstavnici 16 zemalja Jugoistočne Europe i NR Kine. Prošle godine je u sklopu ovoga projekta, organiziran uspješan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina "16+1". Organizacija spomenutih događaja, rezultirala je partnerstvom koje je okrunilo suradnju Mostarskog sajma i NR Kine u 2019. godini.

"Mi u Mostarskom sajmu smo ponosni i sretni što je NR Kina prihvatila partnerstvo s našim sajmom. Ono nam puno znači gledano s više aspekata. Ne treba posebno naglašavati koliko je ogromno kinesko tržište značajno za BiH. Uz to, kinesko partnerstvo na sajmu, jača ulogu i poziciju Mostarskog sajma i potvrda je da se znamo nositi s najvećim izazovima kad su u pitanje organizacijem manifestacija na visokom nivou. Stoga s pravom očekujemo da će na 22. mostarskom sajmu 2019. godine, kineski privrednici biti zastupljeni u velikom broju što će rezultirati jačanju dvaju ekonomija", istaknula je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Uz NR Kinu, na 22. mostarskom sajmu očekuju izlagače iz još tridesetak zemalja svijeta i iz svih oblasti privrede. Naime, sajam u Mostaru je izložba općeg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju poslovni subjekti iz skoro svih grana privrede, od kojih prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, na kojem se promovišu autohtona domaća vina i turistička ponuda te Sajam knjige i grafičke industrije.

Sajam je mjesto za održavanje bilateralnih političkih razgovora, ekonomskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja. Pored poslovnog dijela, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji.

Organizatori smatraju kako će Mostarski sajam 2019.. ponovno oživjeti grad na Neretvi, koji za vrijeme sajma posjete deseci hiljada gostiju, dati novi poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava i obogatiti ekono scenu Bosne i Hercegovine i regije.

Biznis.ba / Klix.ba