BiH

Pad cijena u RS: Gorivo jeftinije i do 0,15 KM po litru

Autor: Biznis.ba
Pad cijena u RS: Gorivo jeftinije i do 0,15 KM po litru

Zbog pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i niže cijene u rafinerijama u okruženju od kojih distributeri u RS nabavljaju gorivo došlo je do pojeftinjenja goriva i na većini pumpi u RS, te je tako cijena goriva po litru pala za oko 0,05 KM u Banjaluci i Prijedoru, dok je u Bijeljini cijena niža čak i za oko 0,15 KM.

U jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci su nam rekli da je cijena dizela pet i benzina u utorak bila 2,24 KM, a juče je dizel pet smanjen na 2,20, dok je benzin smanjen na cijenu od 2,21 KM po litru.

"Kvalitetniji dizel koji imamo bio je 2,35 KM, a sada je 2,30. Kod nas je gorivo pojeftinilo četiri-pet feninga", kažu u ovoj pumpi.

Do pojeftinjenja je došlo i na drugim pumpama, gdje je dizel pet ranije bio 2,22 KM, benzin 2,20 KM, a sada je cijena i jednog i drugog goriva 2,19 KM.

Prijedorčani takođe od juče plaćaju gorivo nešto jeftinije u odnosu na prethodni period, jer kako su nam rekli na jednoj pumpi u Prijedoru, došlo je do pojeftinjenja i dizela pet i benzina sa 2,23 KM na 2,21 KM.

Cijena goriva po litru u Bijeljini je imala značajniji pad, te građani Bijeljine gorivo plaćaju jeftinije i za oko 0,15 KM po litru.

"Gorivo je bilo 2,12 KM, ali je prije neki dan sniženo na 2,06, dok sada cijena po litru i dizela i benzina košta oko 1,92 KM", kažu na jednoj bijeljinskoj pumpi.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, kaže da je došlo do sniženja goriva u RS za 0,07 do 0,10 KM po litru u zavisnosti od teritorije gdje se benzinska pumpa nalazi i poslovne politike distributera nafte i naftnih derivata.

"Razlozi su pad cijene sirove nafte na svjetskom tržištu duži period i niža cijena u rafinerijama u okruženju od kojih distributeri u RS nabavljaju gorivo", kaže Berak i dodaje da je neizvjesno prognozirati koliko će trajati trenutno stanje na svjetskom tržištu, ali da je važno napomenuti da su distributeri nafte i naftnih derivata i dalje cjenovno najniži u regionu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kaže da je došlo do blagog pojeftinjenja goriva, te da bi cijene trebalo da budu i niže nego što su sada, s obzirom na cijenu na svjetskom tržištu.

"Svaki fening pojeftinjenja goriva znači za naše poslovanje, ali ovo je zaista malo, jer svaka cijena dizela za nas prevoznike preko 1,70 u ambijentu u kom radimo je previsoka. Znamo da postoji slobodno formiranje na tržištu cijene goriva, ali nama ovo smanjenje zaista ne znači mnogo", ističe Grbić.

Dodaje da su cijene nafte u RS različite od grada do grada, ali da ne zna zbog čega.

U Udruženju "Naftni komitet BiH" podsjećaju da cijene goriva u BiH zavise od cijena po kojima se uvoznici snabdijevaju od rafinerije, te od fiksnih davanja državi koja su neosjetljiva na globalnu cijenu sirove nafte.

"Vjerujemo da bi moglo doći do pada cijena goriva u BiH, što je već i slučaj na pojedinim benzinskim stanicama u RS. Očekujemo  da će se taj trend nastaviti i na stanicama u FBiH, kako bi građani ipak osjetili poboljšanje u ovom smislu. Trend smanjenja cijene barela je uslovljen globalnim makroekonomskim pokazateljima i niko sa sigurnošću ne može predvidjeti dalje kretanje cijene barela sirove nafte", kažu u "Naftnom komitetu BiH".

Biznis.ba / NN