BiH

Pad izvoza i povećanje najniže plate ugrozilo radna mjesta u RS

Autor: Biznis.ba
Pad izvoza i povećanje najniže plate ugrozilo radna mjesta u RS
Arhiv

Bosna i Hercegovina u prošloj godini zabilježila je pad izvoza za 6,5 odsto ili milijardu i 208 miliona KM u odnosu na 2022. Zabilježen je pad uvoza za tri procenta ili 875 miliona KM.

Iako bilježimo pad i uvoza i izvoza, spoljnotrgovinski deficit nastavlja rasti i lani je iznosio više od 11 milijardi, odnosno za 333 miliona KM je veći nego godinu prije. Stručnjaci kažu da je glavni uzrok lošijih rezultata smanjenje privredne aktivnosti u EU – glavnom izvoznom partneru bh. kompanija.

U Udruženju poslodavaca RS ističu da su mjesecima prije donošenja odluke o povećanju najniže plate u RS, sa 700 na 900 maraka, upozoravali na pad tražnje u EU koji se reflektovao na pad proizvodnje i broja zaposlenih u industriji. Ponavljaju da nijedan ekonomski parametar nije išao u prilog ovoj odluci, koja će tvrde, dodatno ugroziti poslovanje domaćih kompanija.

"Ocjenjujemo ovaj trenutak jako lošim i izvjesno je da poslodavci sada već moraju primjenjivati tu odluku. Da će donositi poslovne odluke koje će obezbijediti održivost same firme, a to će podrazumjevati vrlo često i gašnje određenog broja radnih mjesta", kaže direktor Unije poslodavaca RS Saša Aćić.