Podaci Privredne komore

Pad izvoza iz RS, Alumina priželjkuje partnera iz Amerike

Autor: Biznis.ba
Pad izvoza iz RS, Alumina priželjkuje partnera iz Amerike
Foto: Arhiv

Podaci iz Privredne komore RS bilježe za prvi kvartal pad izvoza od 12,8 posto i pad zaposlenosti od 5 posto u prerađivačkom sektoru.

Najveći izvoznici iz regije Bijeljina – zvornička Alumina, drvoprerađivači sektor i prehrambena industrija uz mjere Vlade RS, traže način da povećaju konkurentnost novim proizvodima i racionalizacijom proizvodnje. Negativni trendovi poslovanja iz prošle godine, nastavljeni su i u prvom kvartalu ove. U Privrednoj komori smatraju da su podaci poražavajući.

Ukazuju na negativan efekat smanjenja prerađivačke industrije za 4,9 posto, kao i smanjenje izvoza od 12,8 posto, što je zabrinjavajući podatak, imajući u vidu da domaća preduzeća znatne prihode ostvaruju izvozom svojih proizvoda.

Električna energija, proizvodi hemijske industrije i drvoprerađivačkog sektora dominiraju u izvozu. Zvornička Alumina je među pet najvećih izvoznika u BiH.

Zoran Stevanović, direktor Alumine d.o.o. Zvornik, kaže da je izvoz robe i usluga u prvom kvartalu ove godine niži za jedan do dva posto u odnosu na isti period prošle godine.

- Finansijski to još značajnije utiče na naše prihode, jer dolazi non-stop do smanjenja cijene naše robe, naročito na evropskom tržištu - istakao je Stevanović.

Drvoprerađivači imaju različita iskustva sa izvozom, zavisno od stepena finalizacije proizvoda. Svi bilježe pad izvoza od 20 do 30 posto još od druge polovine prošle godine.

Miloš Rašević, DMM Bijeljina, kaže da većinom rade za evropsko tržište, tj. oko 90 posto, a samo desetak posto robe je za azijsko tržište. Riječ je o poluproizvodima od drveta za namještaj, te masivne ploče, elementi za prozore i vrata i slično.

Kao razloge za smanjenje potražnje za robom iz RS, strani partneri navode jeftinije proizvode iz Ukrajine, iako nije jasno kako se u tamošnjim trenutnim uslovima trgovina realizuje.

Skoro 90 posto proizvodnje ide na strano tržište i iz bijeljinske prehrambene industrije Sava Semberija.

Stevan Filipović, direktor Sava Semberija, kaže da je u poređenju s istim periodom prošle godine izvoz manji za četiri do pet posto. Smatra da je razlog smanjenje platežne moći u zapadnoj Evropi, prije svega u Njemačkoj.

Racionalizacija poslovanja prvi je korak kako bi se proizvodnja sačuvala i unaprijedila konkurentnost proizvoda, kažu naši sagovornici, ali to nije dovoljno.

Stevanović je najavio da će do kraja godine imati i dva nova proizvoda, a posjetu Alumini je najavio i potencijalni poslovni partnera iz SAD koji bi otvorio mogućnost za uvođenje stranih tržišta i povećanje izvoznih kapaciteta.

Rašević kaže da imaju u planu finalizaciju nekih proizvoda kako bi povećali konkurentnost na inostranom tržištu, te da šire spektar proizvoda što bi doprinijelo boljem plasmanu na stranom tržištu.

Mjere Vlade RS, poput redovnih subvencija izvoznicima, sufinansiranje investicija u nove tehnologije, podsticaji i druge mjere u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru, smatraju privrednici, su mjere ekonomske politike zahvaljujući kojima se, za sada, ublažavaju negativni efekti ekonomske krize.