BiH

Pčelari zadovoljni prinosom meda

Autor: Biznis.ba
Pčelari zadovoljni prinosom meda

Vremenske prilike bile su naklonjene pčelarima, a prinosi meda kretali su se u prosjeku od 15 do 20 kilograma po pčelinjem društvu, rečeno je na godišnjem susretu koje je organizovalo Udruženje pčelara "Lipa" iz Dervente.

Prema riječima predsjednika Udruženja pčelara "Lipa" Dušana Pijetlovića, ovo udruženje ima 45 članova, od kojih 32 ispunjavaju uslove za ostvarivanje podsticaja.

"Za razliku od prošle godine, vremenske prilike su nam naklonjene. Razgovarali o realizovanim programskim ciljevima i mogućnosti pošumljavanja parcela sadnicima bagrema i lipe", rekao je Pijetlović.

Druženje pčelara održano je u dervenskom naselju Kuljenovci, a domaćin je bio pčelar Aleksandar Topalović, prenosi Srna.

Pčelari ističu da podsticaj iz budžeta opštine Derventa iznosi četiri KM, a sa nivoa Republike Srpske pet do šest KM po pčelinjem društvu.

Godišnjem okupljanju pčelara prisustvovao je izvršni direktor za komercijalne poslove Javnog preduzeća "Šumarstva Republike Srpske" Slaven Gojković, koji je na zahtjev pčelara pojasnio mogućnosti i način pošumljavanja određenih područja lokalne zajednice.

"Pčelari su zainteresovani za nabavku određene količine sadnica bagrema i lipe. Naše preduzeće proizvodi sadnice i plasira na tržište, a raduje nas spremnost pčelara da se uključe u pošumljavanje parcela", rekao je Gojković.

Biznis.ba