BiH

Pčelarski centar u Brčkom proizvodi 300 košnica mjesečno

Autor: Biznis.ba
Pčelarski centar u Brčkom proizvodi 300 košnica mjesečno

Udruženje "Golub", pokrenuto od nekoliko entuzijasta u Brčkom, danas je izraslo u jednu od ključnih organizacija za promociju ruralnog razvoja, podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i održive poljoprivrede, a za Milana Dragičevića iz ovog udruženja nema odmora.

- Udruženje je nastalo, prvenstveno, kao želja da se unaprijede uslovi života u ruralnim krajevima Brčko distrikta BiH. Članstvo Udruženja čine ne samo poljoprivredni proizvođači, već i stručnjaci iz raznih oblasti. Već smo imali niz uspješnih projekata u promociji turizma, radu sa zajednicom i dokazali smo da možemo napraviti važne iskorake za naše društvo - kazao je Dragičević.

U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, udruženje je pokrenulo Pčelarski centar u Brčkom.

- Uskoro kroz udruženje želimo registrovati i preduzeće kako bi mogli da svoje poslovne ideje širimo na ozbiljniji način te da relizujemo neke preliminarne dogovore oko izvoza naših proizvoda. U našem Pčelarskom centru u Brčkom se proizvode košnice svih tipova i to na najkvalitetniji i najsavremeniji način kada je u pitanju stolarski zanat. Kapacitet nam je oko 300 košnica na mjesečnom nivou što nije dovoljno ako bi se opredjelili na veći nivo rada koji predviđa izvoz i prodaju na veliko. No, mi smo ponosni i na svoje trenutne rezultate te vjerujem da prostora za napredak ima - poručuje Dragičević.

Pored košnica, u Pčelarskom centru proizvode i satne osnove po sistemu hladnog valjanja.

- Uz ovu liniju spojili smo i sterilizaciju pod pritiskom - u autoklavu što na Balkanu niko još nije uradio. Da napomenemo, jedino sterilizacija u autoklavu na temperaturi od 135 stepeni Celzijusa uz pritisak od 3,4 bara u trajanju od 30 minuta garantuje potpunu sterilizaciju voska. U planu smo da tražimo partnere za kupovinu dodatne opreme i mašine koje će nam omogućiti da zaposlimo oko 15 radnika, kako bismo dostigli odgovarajuće količine za kupce u inostranstvu - pojašnjava Dragičević, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Trenutno rade na realizaciji više pojedinačnih poslova kako bi bili što konkurentniji na tržištu, te proširenje proveli na najbolji mogući način. Sve to traži usavršavanje proizvodnje košnica i satnih osnova, nabavku novih mašina, nabavku repormaterijala odgovarajućeg kvaliteta, potpisivanje ugovora s pilanama kako bi osigurali osnovnu sirovinu za rad, nabavku čistog pčelinjeg voska te upošljavanje novih radnika. U toku je i realizacija dodjele košnica koje sami proizvode mladim pčelarima koji su prošli pčelarsku obuku i koji žele da se nastave baviti pčelarstvom.

- Ključna pomoć USAID/Sweden FARMA II projekta je bila kroz nabavku dvije stolarske mašine i linije za izradu satnih osnova. Međutim, pored toga dobili smo mnogo dobrih savjeta i proširili smo svoje znanje. Poruka svim trenutnim i budućim proizvođačima je da nikada ne posustaju i da ne odustaju. Vrijedno da rade i da se trude maksimalno da unaprijede svoj posao - zaključuje Dragičević.

Biznis.ba / FENA