BiH

Pedeset posto mladih želi napustiti BiH

Autor: Biznis.ba
Pedeset posto mladih želi napustiti BiH

Odlazak iz BiH postao je stil razmišljanja, a najatraktivnije zemlje bh. građanima, a prvenstveno mladima, su Njemačka, Austrija i Švicarska, rečeno je na okruglom stoli "Stanje na tržištu rada – odlazak kvalificirane radne snage u inozemstvo".

Direktor Službe za zapošljavanje Srednjobosanske županije (SBŽ) Željko Lončar kazao je kako je, od početka 1. siječnja do kraja svibnja, iz evidencije nezaposlenih izbrisano 596 osoba, koji su kao razlog naveli odlazak u inozemstvo, ističući kako je to samo jedan segment i da bi taj mogao biti i veći.

- Smatramo da je to veoma bitna tema o kojoj treba razgovarati, osobito zbog toga što poslodavci ne mogu pronaći kvalificiranu radnu snagu, dok, istovremeno, imamo 32.000 nezaposlenih na evidenciji biroa u SBK - kazao je Lončar.

Po njegovim riječima, u SBŽ-u ima višak diplomiranih pravnika i ekonomista, dok nedostaje inženjera geodezije i liječnika.

Rukovoditelj Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš predstavio je istraživanje među mladima, prema kojem 50 posto njih želi napustiti BiH.

- Gotovo polovica mladih, od ovih koji žele napustiti BiH, želi ostati u inostranstvu više do 20 godina, odnosno zauvijek. Suština je da je odlazak odavde postao stil razmišljanja i da je razlog ideja za boljim životom odnosno boljim ekonomskim uvjetima - kazao je Markuš novinarima.

Predstavnik Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Huskić kazao je kako je u travnju ove godine u Federaciji BiH bilo 314.069 registriranih nezaposlenih, ali i da je godinama prisutan trend nedostatka kvalificiranih radnika.

- Nedostatak radnika u početku je bio očigledan u rubnim županijama prema Hrvatskoj, a nakon što je ta zemlja postala članicom EU, dok je danas prisutan u cijeloj Federaciji BiH - kazao je Huskić.

Kako je rečeno, osim nezaposlenosti i malih plaća, razlozi za napuštanje BiH su politička i poslovna nestabilnost, nezadovoljstvo građana obrazovnim i zdravstvenim sustavom, te korupcija i nepotizam.

Na okruglom stolu je istaknuto da je za zaustavljanje masovnog iseljavanja nužan angažman cjelokupnog društva, a prvenstveno predstavnika vlasti i poslodavaca, kao i bolje realiziranje aktivnih mjera zapošljavanja.

U Vitezu će sutra biti održan i sajam zapošljavanja, na kojem se očekuje sudjelovanje oko 60 poslodavaca i 1.000 nezaposlenih osoba.

( FENA)