Bolji život

Penzioneri iz Hrvatske masovno sele u BiH: 'Uslovi isti, a cijene puno manje'

Autor: Biznis.ba
Penzioneri iz Hrvatske masovno sele u BiH: 'Uslovi isti, a cijene puno manje'
Foto: Biznis.ba

Stalna poskupljenja hrane, lijekova, komunalnih usluga i svega ostalog natjerali su brojne penzionere da svoj novi dom potraže u Bosni i Hercegovini.

Zaposleni mogu da se bore za svoj boljitak tako što traže bolje plaćen posao, bolje uslove rada, a penzionerima su - nažalost - ruke vezane.

Zato su oni koji su već proživjeli svoje najplodonosnije godine odlučili da poznu fazu života provedu baš u našoj zemlji, piše Poslovni.hr.

U BiH sve više stižu penzioneri iz susjedne Hrvatske, kao i Slovenije, a sve više ih je i iz Austrije, Danske i ostalih evropskih država.

O tome je govorio direktor Doma za stare "Rezidencija Bakić" u Gradišci, Kristijan Bakić.

“Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neuporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u evropskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima”, kazao je Bakić.

U Gradišci odnedavno žive Uroš i Štefanija Opačić (80), koji su u ovaj grad stigli iz Zagreba.

“Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola vijeka”, kaže Štefanija Opačić.

Njene riječi potvrđuje i Paša Šibić, koja je pedeset godina živjela u Rijeci.

“Sve je kako treba, uslovi su dobri ali, što je najvažnije, ovdje je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam kuću, ali računica mi govori da je ovdje, za sada, povoljnije živjeti”.

"Evropska penzija je, za sada, samo ovdje stimulativna za život. U Evropi jeste bila, ali više nije", kažu novi stanovnici Gradiške sa pasošima evropskih zemalja.