Zenica

Pet biznisa dobilo podršku fonda Grada Zenica i USAID-ovog programa podrške

Autor: Biznis.ba
Pet biznisa dobilo podršku fonda Grada Zenica i USAID-ovog programa podrške
Foto: FENA

Predstavnici Grada Zenica i USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) potpisali su danas ugovore o osnivanju i razvoju pet biznisa u okviru poduzetničkog fonda u Gradu Zenica.

Fond za razvoj poduzetništva namijenjen je podršci marginaliziranih grupa žena i drugih marginaliziranih grupa, od kojih će ove godine pet njih dobiti podršku iz ovog fonda u Zenici.

-Ugovorima koje smo danas potpisali, ovim ćemo biznisima omogućiti ne samo finansijsku, nego i mentorsku i stručnu podršku u njihovom razvoju, ali i kasnije, u vođenju njihovih biznisa. Današnje potpisivanje samo je nastavak ranijih inicijativa u okviru USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), koji je Vlada Sjedinjenih Američkih Država pokrenula u augustu 2020. godine kako bi pružili priliku za zapošljavanje i samozapošljavanje marginaliziranih grupa - istakla je Dunja Jalimam, zamjenica direktora programa USAID/INSPIRE u BiH, piše Fena. 

Naglasak je na pružanju sistemske podrške ovim grupama u saradnji s lokalnim zajednicama, a pet potpisnika ugovora, napomenula je, dobit će po 12.000 KM iz fonda koji su za ovu namjenu u jednakim udjelima formirali Grad Zenica i USAID.

Pomoćnica gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem Grada Zenica Amra Mehmedić podsjetila je kako je ovo samo jedan od tri projekta koji Gradska uprava s USAID-om implementira tokom ove godine, a od 2018. godine podržavaju otvaranje novih i postojeća start-up preduzeća.

-Upravo smo u fazi okončanja javnog poziva. Ove godine su u budžetu Grada Zenica predviđena sredstva od 300.000 KM, tako da ćemo vrlo brzo svjedočiti potpisivanju novih ugovora - kazala je Mehmedić.

Navodi da su za ovu namjenu s USAID-om oformili zajednički fond u ukupnom iznosu od 60.000 KM, pa će ukupni poticaji za ovu godinu samo u novcu iznositi 360.000 KM.

Poduzetnici na početku imaju mogućnost korištenja i pogodnosti da pod povoljnim uslovima dobiju u najam poslovne prostorije u sklopu Razvojne agencije ZEDA, smještene u Radnoj zoni Zenica.