bitan projekat

Pet sarajevskih općina dobija nova unificirana stajališta za željeznički saobraćaj

Autor: Biznis.ba
Pet sarajevskih općina dobija nova unificirana stajališta za željeznički saobraćaj
Foto: Fena

Na području pet općina u Kantonu Sarajevo, Novi Grad, Hadžići, Ilijaš, Vogošća i Ilidža, planirana je skora izgradnja 17 novih unificiranih stajališta za vozove. Ovo je jedan od bitnijih projekata za poboljšanje uslova putnicima, sigurniji saobraćaj, kao i stvaranje pretpostavki za popularizaciju vozova kao udobnog i ekološki prihvatljivog načina prevoza.

Poruke su ovo sa sastanka koji je premijer Nihad Uk organizovao s generalnim direktorom Željeznica Federacije BiH Enisom Džafićem, izvršnim direktorom za poslove razvoja i investicija Reufom Sulejmanovićem, te predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS, načelnikom općine Ilijaš Akifom Fazlićem, kao i predstavnicima ostalih općina obuhvaćenih projektom.

Planirana je izgradnja novih natkrivenih stajališta tamo gdje tehnički i sigurnosni uslovi to dozvoljavaju, te peroni između kolosijeka kao druga opcija na lokacijama gdje, zbog tehničkih razloga, nije moguće graditi natkrivena stajališta. U određenim slučajevima, radit će se rekonstrukcija i asfaltiranje postojećih stajališta, prenosi Fena. Projektom će biti obuhvaćeno uređenje pristupnih puteva, rasvjeta, prelaznice preko kolosijeka te parking prostori, sve u dogovoru s općinama.

Nakon potpisivanja sporazuma između Željeznica FBiH, Kantona Sarajevo i navedenih općina, pristupit će se izradi i završetku projektne dokumentacije, pribavljanju potrebnih saglasnosti, te raspisivanju tenderske procedure za odabir izvođača radova.

Time će biti ispunjeni svi preduslovi za početak gradnje unificiranih željezničkih stajališta.

- Izuzetno sam zadovoljan rezultatima subvencionirane vozne linije Sarajevo – Podlugovi, koja je brojem putnika opravdala naša očekivanja. Nastavljamo ovim tempom, kako bi smanjili gužve u saobraćaju i osigurali što kvalitetniji javni prevoz, u koji spada i željeznica - poručio je premijer Uk i zahvalio svim lokalnim zajednicama koje učestvuju u realizaciji ovog značajnog projekta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.