Konkretni planovi

Pivić s privrednicima iz Tešnja: Kičma privrede FBiH

Autor: Biznis.ba
Pivić s privrednicima iz Tešnja: Kičma privrede FBiH
Pivić s privrednicima iz Tešnja

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju predvodi premijer Nezir Pivić, u Tešnju je održala sastanak s članovima uprave Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj, općinskim načelnikom Suadom Huskićem te predsjedavajućim Općinskog vijeća Amirom Kurtićem.

U delegaciji su bili i ministri za privredu Samir Šibonjić, za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić, za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić te zastupnik u Skupštini Alija Ogrić.

Premijer Pivić je izrazio zadovoljstvo posjetom, rekavši da je Zeničko-dobojski kanton kičma privrede Federacije BiH i države BiH, a da je općina Tešanj zamajac ekonomije ovog kantona.

- S tom pažnjom posmatramo općinu Tešanj i izražavamo veliku zahvalnost privrednicima, vrijednim ljudima koji daju vrijednost više i plaćaju poreze. Zbog toga s velikom pažnjom slušamo njihove ideje i mišljenja kako bi smo stvorili što bolji ambijent za dalji privredni razvoj unutar našeg kantona - rekao je premijer Pivić.

Privrednike je informisao da je Vlada koju predvodi na vrijeme usvojila budžet i sve finansijske planove, a na današnjoj sjednici i Program rada Vlade za 2024. godinu.

- To ističemo jer mnoge vlade u državi nisu uspjele čak donijeti ni privremeno finansiranje, a pogotovo budžet ili program rada. Konkretno smo govorili o projektima koji su značajni za Tešanj, jer kao vlada želimo konkretnim projektima u obrazovanju, kao što je OŠ "9. septembar" Medakovo, kao i privredi, poljoprivredi i drugim oblastima, vratimo uplaćeni novac od strane privrednika i građana Tešnja - rekao je premijer ZDK.

Predsjednica Upravnog odbora UP "Biznis centar" Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac zahvalila se članovima Vlade na posjeti i kontinuirano dobroj saradnji sa ovim udruženjem.

- UP Biznis centar je nezaobilazni faktor kada je u pitanju poslovni ambijent u ZDK-u, kao i u cijeloj BiH. Razgovarali smo o obrazovanju, privredi, stanju na berzi rada kao i održavanju 18. međunarodnog sajma privrede Biznis Tešanj, kao najvažnijeg privrednog sajma u BiH, koji će Vlada ZDK-a i ove godine podržati - rekla je Prnjavorac.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić rekao je da je sastanak bio veoma koristan te da se razgovaralo i o infrastrukturi, prioritetnim projektima za razvoj općine Tešanj i ZDK-a, području sigurnosti, privrednoj infrastrukturi, kao i stvaranju uslova za nove investicije i zapošljavanje.

- Imamo konkretne planove koji su proistekli iz današnjeg razgovora i bio je ovo vrlo konkretan sastanak koji će biti koristan i lokalnoj zajednici i ZDK-u, ali i privredi - rekao je Huskić.