BiH

PKKS: Osposobljavanje stručnog kadra za potrebe privrede

Autor: Biznis.ba
PKKS: Osposobljavanje stručnog kadra za potrebe privrede

Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) organizovala je set od četiri radionice namijenjene poslovnom sektoru i predstavnicima srednjih stručnih škola, a s ciljem unapređenja procesa provođenja praktične nastave kod poslodavaca, te razmjene informacija i afirmacije novih zanimanja kako kod mladih, tako i u školama i firmama.

Tu aktivnost PKKS provodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i TaiwanBusiness – EBRD Fondom za tehničku saradnju, kroz EBRD program Inicijativa privatnog sektora za mlade / Private Sector Youth Initiative (PSYI) u BiH.

U okviru četvrte po redu radionice polaznici su danas posjetili JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i njihovu radionicu, gdje se već treću godinu provodi nastavni plan i program za automehatroničara. To je zanimanje koje ujedinjuje poslove automehaničara i autoelektričara.

Kroz dijalog sa rukovodstvom škole, nastavnim kadrom i učenicima polaznici su bili u prilici dobiti više informacija o ovom sve atraktivnijem zanimanju, kao i o mogućnostima uspostavljanja saradnje radi  što efikasnijeg osposobljavanja stručnog kadra za potrebe privrede.

Kako je to u više navrata istaknuto tokom ove edukacije, neophodno je sinergijsko djelovanje svih ključnih aktera da se proces provođenja praktične nastave kod poslodavaca unaprijedi, o čemu će se detaljnije razgovarati na okruglom stolu zakazanom za 7. decembar ove  godine u Privrednoj komori Kantona Sarajevo.

Biznis.ba