BiH

Plate u BiH među najnižima u regionu, gorivo među najskupljim

Autor: Biznis.ba
Plate u BiH među najnižima u regionu, gorivo među najskupljim

Od sutra će cijena dizela u našoj zemlji biti viša i od susjedne Crne Gore koju od ponoći očekuje snižavanje cijena za tri do šest centi.

I nije samo Crna Gora jeftinija za vozače, već i Makedonija. Statistika je nemilosrdna i ukazuje da shodno iznosima prosječnih plata u državama regiona – Bosanci i Hercegovci za isti iznos ne mogu platiti istu količinu goriva.

Rijetko se ko, bez podsjećanja, sjeća slika u i oko Banjaluke kada su zbog poskupljenja goriva vozači zaustavili automobile na jedan sat. U ovoj godini, tih junskih dana, slična slika bila je i u pojedinim drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Vozači su tražili nižu cijenu goriva, a među njima i predsjednik Udrženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske. Nakon tadašnjih upozorenja Nikola Grbić je zbog cijene goriva i, kako tvrdi, loših uslova poslovanja posao preselio u Sloveniju. O tome, kritički, govori i danas.

“Nažalost, nisam samo ja to uradio nego su iz Bosne i Hercegovine u proteklih godinu, godinu i po dana u Sloveniju i zemlje EU otišlo je preko 850 prevozničkih firmi da rade i posluju u tim zemljama. Podatak koji je nažalost tačan – iz Republike Srpske u proteklih osam mjeseci otišlo je preko tri hiljade profesionalnih vozača u Sloveniju. Ti ljudi tamo nisu radici nego su robovi, ali su i oni i mi prinuđeni da odemo iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine zato što nema razumijevanja nadležnih institucija za ovu branšu i nema razumijevanja, niti želje da razgovaraju sa nama zbog čega mi to odlazimo iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine”, kazao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Litar dizela plaćen tokom ovog vikenda na benzinskoj pumpi u Sloveniji iznosio je 1,293 eura. U istom periodu litar dizela u Bosni i Hercegovini prosječno je koštao 2,41 marku - oko 1,23 eura. Prosječna mjesečna neto plata u Sloveniji u avgustu ove godine iznosila je oko 1.082 eura, a u Bosni i Hercegovini 888 maraka. Entitetska ministarstva trgovine još su bez odgovora na naše upite kao i predstavnici Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH.

“Znamo da je barel nafte na svjetskom tržištu sada negdje oko 60-68 dolara, a cijena goriva od Banjaluke, do Bijeljine ili do Tomislavgarada – tri cijene različite. U Bijeljini je 1,96 KM, u Banjaluci je 2,28 ili 2,35 KM, na Kupresu i u Tomislavgradu negdje oko 2 marke. Šta je razlog? Zbog čega, zašto?! Mi samo želimo da razgovaramo na tu temu sa nadležnim institucijama. Ako uzmemo u obzir da za jednu litru goriva mi odvajamo 2,28 KM i da je prosječa plata oko 800 maraka - naš radnik ovdje može da kupi oko 300 litara nafte, dok radnik u Njemačkoj, Austriji ili Holandiji za svoju platu može da kupi tri hiljade litara goriva. U Sloveniji se na svakih hiljadu litara potrošene nafte privrednicima se vrati 70 evra od akcize što ovdje nije slučaj i to je neuporedivo”, kazao je Grbić.

Ovo je prikaz prosječnih cijena dizela Međunarodne Unije drumskog transporta (IRU).

- Litar dizela u Bosni i Hercegovini je oko 1,23 evra, u Hrvatskoj 1,28 eura, u Makedoniji jedan euro, u Crnoj Gori 1,26 eura, u Srbiji 1,42 eura, Sloveniji 1,34, a u Turskoj 1,01 eura.

Ovo je prikaz rasta cijene dizela tokom 2018. u Bosni i Hercegovini.

- U decembru prošle godine iznosila je 1,87 maraka.

Rast počinje od januara i tokom februara, a nastavlja se nakon početka primjene seta Zakona o akcizama u BiH, posebno od juna ove godine zaključno sa decembarskih - 2,41 marku.

Biznis.ba / N1