BiH

Plenković: Hrvatska je spremna investirati u južnu interkonekciju

Autor: Biznis.ba
Plenković: Hrvatska je spremna investirati u južnu interkonekciju

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. kako su Hrvatska i Bosna i Hercegovine strateški partner, i u političkom, i u gospodarskom smislu, te je najavio daljnje jačanje gospodarskih veza dviju država.

- Drago mi je da se današnji sajam održava u kontekstu važnog, promijenjenog okolnosnog elementa za Bosnu i Hercegovinu, a to je da je Bosna i Hercegovina od prosinca prošle godine postala država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. To je veliki korak naprijed, velika vrijednost za cijelu zemlju i, po meni, nakon ovih hrabrih odluka visokoga predstavnika, stvara okvir za napredak, za gospodarski razvoj i za dublju integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju - kazao je Plenković u svom govoru.

Dodao je kako su za gospodarski napredak svake zemlje od ključne važnosti politička stabilnost i funkcionalne institucije.

- Ovi recentni krupni politički koraci koji su se dogodili formiranje Vlade FBiH, po meni, daju jasan signal gospodarstvu i svim građanima BiH, svim konstitutivnim narodima, ali i svim drugima, da je pred BiH razdoblje bržeg i intenzivnijeg razvoja - kazao je.

Plenković je istaknuo kako je Republika Hrvatska u posljednjih sedam godina otkad je on na čelu hrvatske vlade, upravo zahvaljujući političkoj stabilnosti realizirala većinu svojih strateških ciljeva, poput dublje integracije u šengenski prostor i euro područje.

Naveo je kako se europske zemlje u posljednje tri godine suočavaju s izazovima bez presedana, od korona-krize do poremećaja na tržištu energenata i inflatornog pritiska, koji su uzrokovani ruskom agresijom na Ukrajinu.

- U tom svjetlu vidim i mogućost intenziviranja naše suradnje. Hrvatska je važan, ja bih rekao strateški partner, i u političkom, i u gospodarskom smislu. Trgovinska razmjera je dosegnula u 2022. četiri milijarde eura. Povećali smo je za 50 posto u odnosu na ranije godine, a brojevi u ovoj godini govore da je ta razmjena veća za 10 posto nego što je bila u prošloj godini. To može samo značiti da će naša gospodarska upućenost i naslonjenost jedni na druge, biti sve veća - istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je njegova želja da suradnja bude na korist objema stranama te je podsjetio da je Hrvatska do sada investirala 1,3 milijarde eura u bh. gospodarstvo.

- Hrvatska je odlučna da pomogne BiH u energetskom pogledu i stoga, u kontekstu energetske krize, gdje smo svi zajedno suočeni s potrebom diverzifikacije opskrbnih pravaca, želimo ponuditi BiH dodatnu stratešku vrijednost koju je Hrvatska osigurala izgradnjom terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, čije ćemo kapacitete dodatnom investicijom s 2,8 milijardi kubika plina podići 6,1 milijuna kubika plina - kazao je hrvatski premijer.

U tom kontekstu, istaknuo je, Hrvatska je spremna investirati u južnu plinsku interkonekciju preko koje bi Bosna i Hercegovina dobila plin iz Hrvatske.
- Mislim da je to dugoročno gledajući od strateškog značaja i želio bih da to učinimo u partnerstvu s Europskom komisijom i s Europskom bankom za obnovu i razvoj, ali prije svega, u partnerstvu s institucijama BiH - kazao je Plenković.

Najavio je zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH 20. lipnja u Zagrebu na kojoj će se, kako je rekao, naći brojne točke suradnje i nastojati dati politički puls daljnjem unaprjeđenju suradnje.

- Naša potpora je iskrena, prijateljska, dobronamjerna. Bit ćemo kao i do sada najangažiraniji odvjetnik Bosne i Hercegovine na putu u Europsku uniju, i želimo da to partnerstvo ima svoj odraz i na unaprjeđenje gospodarskih odnosa - poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Biznis.ba / FENA