BiH

Po stopama rasta izvoza i turizma, BiH je već godinama prva u regiji

Autor: Biznis.ba
Po stopama rasta izvoza i turizma, BiH je već godinama prva u regiji

Prema prognozama Svjetske banke, ekonomija BiH će naredne tri godine rasti brže od regionalnog prosjeka.

U 2019. godini, ekonomija BiH će porast za 3,4 posto, naredne godine 3,9 posto a 2020. godine cijelih 4 posto.

Ekonomija BiH će rasti brže nego ekonomija Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Poljske, a približno jednako kao ekonomija Srbije, Turske, i, što je najveće iznenađenje, Kosova. Svjetska banka, naime, predviđa snažan rast ekonomije Kosova: u ovoj godini ekonomija Kosova porast će za 4 posto, a naredne dvije godine rast će po jednakoj stopi od 4,5 posto.

Premijer BiH, Denis Zvizdić, prokomentirao je za Slobodnu Bosnu ove prognoze Svjetske banke.

- To se podudara sa našim prognozama, a mislim da je glavni faktor očekivanog snažnog rasta ekonomije BiH kontinuirani rast izvoza. U posljednje četiri godine izvoz BiH povećan je za 50%, što je apsolutno najveći rast izvoza u cijeloj regiji. Snažnom rastu doprinio je i sve veći broj zaposlenih osoba u BiH. U posljednje četiri godine otvoreno je skoro 120.000 novih radnih mjesta, pri čemu je važno istaknuti da su najvećim dijelom nova radna mjesta otvorena u realnom sektoru, jer, kao što znate, i dalje je na snazi moratorij zapošljavanja u administrativnom aparatu države. Taj moratorij se uglavnom poštuje, rekao je za "Slobodnu Bosnu" premijer Zvizdić.

Premijer Zvizdić kaže da ekonomskom rastu značajno pridonosi i procvat turističke industrije.

"Pogledajte statistiku, pa ćete vidjeti da turizam već godinama raste po dvocifrenim stopama, jednako kao i izvoz", rekao je za "Slobodnu Bosnu" premijer BiH, Denis Zvizdić.

( SB)