BiH

Počela isplata poticaja u TK

Autor: Biznis.ba
Počela isplata poticaja u TK

Počela je isplata poticaja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta Tuzlanskog kantona.

Riječ je o prvom dijelu poticaja koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obradilo i dostavilo Ministarstvu finansija. Ukupan iznos danas isplaćenih poticaja je oko 784.000 KM. U narednim danima će biti nastavljena isplata novčanih podrški, a konačan plan je da se do kraja tekuće godine isplati kompletan iznos planiran za ovu godinu.

Prvi dio isplate poticaja odnosi se na proizvodnju kukuruza, kornišona za industrijsku preradu, merkantilnog krompira, te na proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru kao i jagode u zaštićenom prostoru.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a Mustafa Šakić kaže da su odlučili, kada imaju program poticaja, da poticaj isplate u tekućoj budžetskoj godini.

- Zauzeli smo takav stav u saradnji s Ministarstvom finansija, na sastanku s premijerom, donijeli smo odluku i jučer smo krenuli i u realizaciju - istakao je Šakić.

Nacrtom budžeta za narednu godinu planirano je povećanje sredstava za poticaje u poljoprivredi.

- Mi smo došli u Vladu nakon što je usvojen dokument okvirnog budžeta i to nam je gornja granica kod kreiranja budžeta. Zatekli smo situaciju da je to iznos od 400.000 KM više nego što je to ove godine, iznos od četiri i po miliona KM što nije dovoljno - rekao je Šakić.

Najavio je da će to iduće godine biti više.

Biznis.ba / FENA