BiH

Počelo 5. međunarodno savjetovanje 'Šumsko inženjerstvo jugoistočne Evrope'

Autor: Biznis.ba
Počelo 5. međunarodno savjetovanje 'Šumsko inženjerstvo jugoistočne Evrope'

U organizaciji Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas je na Igmanu i Bjelašnici počelo 5. međunarodno savjetovanje "Šumsko inženjerstvo jugoistočne Evrope - stanje i izazovi".

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Mirza Dautbašić rekao je da je savjetovanje jedan u nizu događaja kojim obilježavaju 70 godina fakulteta.

- Ne sumnjam da će ovo savjetovanje dati odgovore na neka od otvorenih pitanja vezanih za šumsko inženjerstvo, te predstaviti savremene trendove i izazove s kojima se susrećemo u jugoističnoj Evropi - kazao je Dautbašić.

Tokom dvodnevnog savjetovanja vodeći regionalni stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine iz oblasti šumskog inženjerstva predstavit će naučne i stručne radove o temama koje se tiču aktuelnog stanja u toj oblasti u regionu, kao i savremenih trendova i izazova koji stoje pred strukom.

Također, vodeći regionalni eksperti predstavit će naučne i stručne radove o tehnikama i tehnologijama u iskorištavanju šuma, šumskoj prometnoj infrastrukturi, mehanizaciji u šumarstvu, eroziji i konzervaciji zemljišta i voda, korištenje šumske biomase, ergonomiji i sigurnosti pri šumskom radu i šumskim proizvodima, saopćeno je iz Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Biznis.ba / FENA