BiH

Počeo 17. međunarodni sajam privrede Tešanj - BiH 2023., izlažu 502 preduzeća iz 16 zemalja

Autor: Biznis.ba
Počeo 17. međunarodni sajam privrede Tešanj - BiH 2023., izlažu 502 preduzeća iz 16 zemalja

Sedamnaesti međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023. svečano je danas otvoren u općini Doboj Jug na više odo 6.000 kvadratnih metara zatvorenog, te više od 15.000 kvadratnih metara otvorenog izložbenog prostora. Svoje proizvode izložila su 502 preduzeća iz 16 zemalja.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Republika Mađarska, grad partner Grad Živinice, dok je organizator Udruženje privrednika "Biznis centar“ Jelah-Tešanj.

Vrpcu su svečano presjekli državni sekretara za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Peter Sztaray, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, federalni premijer Nermin Nikšić, kantonalna premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić te predsjednica Udruženja privrednika "Biznis centar“ Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac.

Federalni premijer Nermin Nikšić, podsjetio je da je iskoristio svoje prijateljske veze s mađarskim zvaničnicima te im ponudio da zemlja partner bude Republika Mađarska. Također, zahvalio je organizatorima što su opravdali povjerenje svih koji su vjerovali u njih.

- Što se mene tiče, napunili su mi srce i ponosan sam, a smatram da i naši gosti iz Mađarske mogu biti ponosni da su partneri jednog ovakvog veličanstvenog događaja i sajma.

Ali, ovaj sajam nije sam sebi svrha. Smatram da smo danas već napravili jedan od prvih koraka, dogovorili međusobnu saradnju i posjetu jedne delegacije poslovne zajednice Mađarskoj, a i njihovu posjetu BiH - najavio je Nikšić, te izrazio uvjerenje da će sajamski dani biti prilika za produbljavanje saradnje.

Dogovorili su, dodao je, kada tešanjski sajam naredne godine postane “punoljetan”, ako je ikako moguće, da napravi i još jedan dodatni iskorak.

Sav poduzetnički duh koji ima privreda Tešnja, po Nikšićevim riječima, pokazuje i činjenica da će ovogodišnji sajam posjetiti više odo 2.200 privrednika, a svima je poželio da ostvare što više kontakata i potpišu što više ugovora te pokažu kako "regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternativu".

Državni sekretar za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Peter Sztaray izrazio je zadovoljstvo uime vlade te zemlje što imaju čast da budu zemlja partner ovakvog privrednog susreta, pogotovo što državu BiH vidi kao “počasne susjede”, jer su granice dvije drževe udaljene samo 70-ak kilometara.

- Sve što se događa ovdje, u Bosni, ima utjecaja na sve ono što će se dogoditi ili što se događa u našoj zemlji i u Evropi. Tako isto, sve što se događa kod nas će imati nekog povratnog učinka i na događaje i život u BiH.

Naš je interes da se BiH razvija na političkom, gospodarskom i sigurnosnom planu. Željeli bismo da se ova zemlja što prije pridruži Evropskoj uniji. To je jedan povjesna zadaća i mogu vam reći da će Mađarska i dalje, vrlo čvrsto, poduprijeti te procese i u budućnosti- najavio je Sztaray, koji je istakao kako se na mađarskom štandu predstavilo osam kompanija iz te zemlje.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naglasio je kako ga raduje najava posjeta privrednih delegacija iz Mađarske te skori sastanak državne komisije za ekonomsku saradnju Mađarske i BiH.

- Naš cilj, svih onih koji vole BiH i koji čine dobro BiH, jeste da nam naša država bude sigurna, konkurentna, inovativna država sa brojnim investicionim prilikama i mogućnostima, baziranim na našim konkretnim prednostima, prirodnim resursima i educiranom radnom snagom- kazao je Zvizdić.

On je dodao kako je to težak zadatak, posebno u novim geopolitičkim odnosima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu, sa izazovima zelene tranzicije i “nevjerovatno brzim razvojem informatičke revolucije, vještačke inteligencije…”.

Centralna tema ovogodišnjeg sajma bit će 'Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost', a predsjednica "Biznis centar“ Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac kaže kako je tešanjski sajam privrede mnogo više od događaja te da je “već odavno postao kičmeni stub bh. privrede”, a što pokazuje i broj izlagača i zemalja te činjenica da je ove godine sajam postavljen na više od 40 posto većem prostoru nego prošle godine.

- To nas, uz mostarski gospodarski sajam, čini, zasigurno najvećom privrednom manifestacijom u BiH.

Naravno, kvalitet se ne vidi samo brojevima. Kao organizatori, uložili smo velike napore da ovogodišnja izlagačka struktura obuhvati sve privredne djelatnosti, bogat konferencijski program i niz popratnih aktivnosti - kazala je Prnjavorac i najavila da će u toku sajma biti otvorene i nove prostorije ovog udruženja, smještene u samom središtu Tešnja.

Privrednike su pozdravili i premijerka ZDK Mehmedić, zatim gradonačelnik Živinica Bego Muhić, načelnici općina Tešanj i Doboj Jug Suad Huskić i Mirnes Tukić.

Osim kolektivne izložbe privrednika iz Republike Mađarske, kolektivno nastupaju i privrednici koje je odabralo Ministarstvo privrede ZDK-a te Grada Živinica, čiji su privrednici predstavljeni na 500 kvadratnih metara prostora.

Sajam završava 30. septembra.

(Biznis.ba / FENA)