BiH

Počinje izrada strategije razvoja turizma u FBiH 2021/2027.

Autor: Biznis.ba
Počinje izrada strategije razvoja turizma u FBiH 2021/2027.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma započinje izradu strategije razvoja turizma Federacije BiH u periodu od 2021. do 2027. godine, u čemu će sarađivati s Privrednom komorom FBiH, a uz podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH.

Tim povodom će sutra na Ilidži biti održan sastanak na kojem će učestvovati premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić i direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) Ibrahim Osta, kao i kantonalni premijeri i ministri turizma, predstavnici turističkih zajednica, razvojnih agencija, te Vanjskotrgovinske komore BiH i turističkog sektora, saopćeno je iz Vlade FBiH.

U izradi Strategije razvoja turizma bit će korišten pristup baziran na četiri stuba, odnosno na marketingu destinacije, proizvodu i iskustvima, te razvoju ljudskih resursa i poticajnog okruženja. Ova metodologija je razvijena u skladu s najboljim međunarodnim praksama za unapređenje konkuretnosti turističkog sektora.

Značajan partner u ovom procesu će biti Privredna komora FBiH, koja će djelovati kao posrednik za osiguravanje aktivnog učešća privatnog sektora tokom razvoja i implementacije strategije.

USAID Turizam će organizirati niz sastanaka s fokus grupama u više dijelova Federacije BiH, a u koje će biti uključeni predstavnici privatnog i javnog sektora, akademske zajednice, udruženja i svi ostali zainteresirani akteri iz turističkog sektora.

Na taj način započet će uključivanje neposrednih pružaoca turističkih usluga u javno-privatno partnerstvo i dijalog koji će biti nastavljen tokom provedbe strategije, doprinoseći održivosti javnih politika, te generalno rastu i konkurentnosti tog sektora.

Biznis.ba / FENA