Tuzla

Podrška poslovnim idejama mladih na području Tuzlanskog kantona

Autor: Biznis.ba
Podrška poslovnim idejama mladih na području Tuzlanskog kantona
Foto: FENA

U Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona (TK) danas su potpisani ugovori između 13 gradova i općina Tuzlanskog kantona, JU Služba za zapošljavanje TK i Investicijske fondacije IMPAKT kojima je cilj podržati mlade ljude pri kreiranju poslovnih poduhvata u svojim lokalnim sredinama.

Ocjenjujući dosadašnju saradnju na ovom polju uspješnom, ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić je naglasio da je broj mladih koji su aplicirali za dosadašnje javne pozive bio osnovna vodilja.

 - U prethodne tri godine imamo kreiranih više od 101 mladi biznis poduhvat. Održivost tih mladih biznis poduhvata je više od 95 posto. Mi ćemo nakon današnjih potpisivanja ugovora krenuti sa raspisivanjem javnih poziva na području TK te se nadamo velikom odzivu mladih koji će svoje ideje pretočiti u javu i aplicirati a mi smo tu da im damo podršku, kako resorno ministarstvo tako i Vlada TK. Svi mladi će proći određeni niz edukacija i imati mentorsku podršku tokom realizacije projekta - kazao je Gazdić.  

Fondacija IMPAKT u projektu učestvuje značajnim sredstvima a jedinice lokalne samouprave će učestvovati sa minimalnim iznosom od 5.000 KM, rečeno je tom prilikom.

Direktor investicijske fondacije IMPAKT Senaid Đozo istaknuo je da je skoro 300 mladih  u prethodne tri godine ušlo u inkubator te da je 100 njih podržano.

 - Bitno je da ste mlada osoba od 18 do 35 godina sa minimalno srednjom školu i da imate poslovnu ideju. I ako je nemate, prijavite se mi ćemo vam pomoći da generišete poslovne ideje. Sredstva ne mogu dobiti poduzetnici koji apliciraju sa idejama iz ugostiteljstva i trgovinske radnje. Uradili smo analizu za 2023. godinu koliko ovaj program doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju, kroz nova zapošljavanja, stvaranje novih vrijednosti i došli do podatka da više od deset posto novih zapošljavanja na nivou TK proističe iz IMPAKT inkubatora poslovnih ideja - rekao je Đozo.

Prema riječima načelnika Taiba Muminovića Općini Teočak je ovo treća godina kako učestvuju u tim projektima.

 - U prvoj godini nismo bili sufinansijeri ali kada smo vidjeli da ima zainteresovanih mladih mi smo prošle i ove godine predvidjeli vlastito učešće u finansiranju tog projekta. To radimo jer želimo da damo poruku mladima da mogu razvijati vlastite ideje, da mogu u vlastitim sredinama osmisliti projekat, a dosadašnje iskustvo je pokazalo da mladi imaju različitih ideja - kazao je Muminović.

 Pozitivne impresije o saradnji sa Fondacijom IMPAKT izrazio je i načelnik Banovića Bego Gutić.

 - Općina Banovići već četvrtu godinu zaredom sarađuje sa Fondacijom IMPAKT na podršci i promociji poduzetništva. Imamo i konkretne razultate. U protekle četiri godine 25 novih biznisa, više od 50 radnih mjesta. Ono što je važno i da svi ti biznisi ostaju aktivni, živi a čak se bilježi promjena oblika organizovanja iz obrta u dioničarsko društvo - rekao je Gutić.

I gradonačelnik Živinica Began Muhić današnji događaj ocjenjuje kao izuzetan.

 - To je druga godina kako sarađujemo sa Fondacijom IMPAKT. Prošle godine smo uspješno implementirali devet vrlo važnih projekata i siguran sam  da će ovo biti višestruka korist. Osim novih poslodavaca, novih privrednika u gradu stvorit će se pretpostavka jedne pozitivne edukacije mladih privrednika i stvaranje pozitivnog trenda i okruženja i javnih poziva mladim ljudima da se bave biznisom. Da se interesuju za ovakve i slične projekte i da svoje kreativne ideje implementiraju u djelo - dodao je Muhić.

U prvom ciklusu, do kraja ove sedmice, bit će raspisan javni poziv za osam jedinica lokalne samouprave, a u drugom, u junu ili augustu za preostalih pet, a moći će se prijaviti osobe između 17 i 35 godina. Obuka će biti realizovana od septembra do novembra, saopćeno je iz Vlade TK.