BiH

Pogodna rješenja za sprovođenje arbitražne odluke za RiTE 'Ugljevik'

Autor: Biznis.ba
Pogodna rješenja za sprovođenje arbitražne odluke za RiTE 'Ugljevik'

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović izjavio je da su uprave matičnog i preduzeća Rudnik i termoelektrane "Ugljevik" našle pogodna rješenja za sprovođenje dijela arbitražne odluke i finansijsko obeštećenje Slovenaca od 67 miliona eura.

- Drugi dio arbitražne odluke je finansijsko obeštećenje, 67 miliona eura glavnice, i svakako da su zajedno uprava matičnog preduzeća i uprava RiTE "Ugljevik" našli pogodna rješenja da se i ovaj element presude riješi na način koji neće izazvati znatniju štetu za trenutni sistem, jer bi to značilo maltene ugrožavanje rada ovog objekta - rekao je Petrović.

On kaže da Holding slovenačkih elektrana u Ljubljani razmatra te odluke i da shodno njihovim procedurama i vlasnicima treba da prihvati mogućnosti.

- I slovenačka strana je svjesna da se ne smije ugroziti rad RiTE "Ugljevik", jer onda će i oni ostati bez svog dijela, kao što bismo i mi ostali bez ovog našeg pripadajućeg dijela električne energije kojim snabdijevamo građane i privredu RS - ocijenio je Petrović.

Prema njegovim riječima, veliki problem za Termoelektranu "Ugljevik" je arbitražna odluka koja je donesena u dvije faze, a prva faza je isporuka trećine električne energije po priznatim troškovima iz prethodne godine.

- Po toj cijeni bi Slovenci plaćali tu energiju, što će naravno značiti umanjenje prihoda kako u "Ugljeviku" tako i u Elektroprivredi, zato što nećemo imati nijedan kilovat-sat koji je moguće prodati eksterno i moraćemo u više perioda tokom godine kupovati električnu energiju kako bi se zadovoljile potrebe RS - naveo je direktor Elektroprivrede.

U presudi koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu riječ je o obavezi nastaloj u vrijeme bivše SFRЈ, kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države.

(Biznis.ba)