BiH

Pojačane kontrole umjesto povećanja poreza na nekretnine u Banjaluci

Autor: Biznis.ba
Pojačane kontrole umjesto povećanja poreza na nekretnine u Banjaluci

Porez na nekretnine na području grada Banjaluka neće biti povećevan u narednoj godini, ali će biti pojačane kontrole, uključujući i obilazak objekata po gradu, potvrđeno je Srni u banjalučkom Odjeljenju za finansije.

Iz Odjeljenja navode da će to biti učinjeno da bi se identifikovali neprijavljeni objekti i time obezbijedilo više sredstava za brojne infrastrukturne i komunalne potrebe.

Odluka o visini poreske stope biće donosena na sjednici gradske skupštine, koja će bito održana 26. decembra.

Prema prijedlogu odluke, porez na nekretnine ostaće na ovogodišnjem nivou od 0,20 odsto, s tim da je stopa za proizvodne objekte duplo niža i iznosiće 0,10 odsto.

Prema evidenciji resornog odjeljenja, od 2012. godine, kad je i stupio na snagu Zakon o porezu na nepokretnosti, gradski prihodi po ovom osnovu su se utrostručili, a rast prihoda je evidentan i u ovoj godini, prenosi Srna.

U Odjeljenju za finansije navode da se procjenjuje da na području Banjaluke još ima veliki broj neprijavljenih objekata, zbog čega će gradska administracija preduzeti brojne aktivnosti da bi povećala prihode po ovom osnovu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ranije je najavio da neće biti povećanja poreske stope, pogotovo zato što je još u decembru 2016. godine smanjen porez u svim zonama, osim u užim gradskim.

Radojičić je rekao da Grad ima namjeru da drži nisku stopu poreza, ali da se mora iskontrolisati obuhvat i prijavljivanje objekata.

Tokom ove godine, po ovom osnovu je u gradski budžet uplaćeno 9,2 miliona KM, odnosno dva miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Iako od naredne godine postoji zakonska mogućnost da gradovi preuzmu obračun, naplatu i kontrolu naplate nad porezom na nepokretnosti, gradska administracije je odlučila da, ipak, neće formirati sopstvenu službu za naplatu poreza na nepokretnosti.

Načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar rekla je Srni da bi preuzimanje ove obaveze od Poreske uprave bilo previše kompleksno, zahtijevalo povećanje broja zaposlenih, znatne organizacione i informatičke pripreme, a time i veća sredstva u budžetu Grada.

Ona je naglasila da će umjesto toga, Grad koristiti sve dostupne mogućnosti da što više objekata bude evidentirano, uključujući mogućnost fizičkog obilaska nekretnina na terenu.

Biznis.ba