Mogući protesti

Poljoprivrednici iz TK apeluju: Sjemena za proljetnu sjetvu kupujemo na veresiju

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Proizvođači mlijeka i hrane iz tuzlanskog kantona uputili su danas apel Vladi FBiH da je nedopustivo kašnjenje poticaja za poljoprivredu. Iako je vrijeme za proljetnu sjetvu, poticaje nisu dobili ni za zadnji kvartal prošle godine.

Fedahija Hrnjić iz Sapne bavi se uzgojem muznih krava, ovaca i proizvodnjom žitarica. Zbog kašnjenja poticaja proizvodnja svih poljoprivrednih kultura je u značajnom padu.

„Ljudi odustaju od proizvodnje mlijeka. Gase se farme. Razlog je poskupljenje sjemena, koncentrata, svih repromaterijala. Kako kupiti sve?“, pita se Hrnjić.

Halil Serdarević iz Kalesije dvije decenije se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Vlasnik je farme muznih krava koja broji 27 grla.

„Ja imam proizvodnju i žitarica. Sijem 27 hektara kukuruza. Nešto od toga ide u silažu, a nešto berem kao zreo kukuruz. Do sada je bilo tako, sada ćemo vidjeti“, kaže Serdarević.


Proljetna sjetva na pragu

Proljetna sjetva kreće za 15 dana, a rijetki proizvođači imaju sredstva za nabavku sjemena.

„Mi smo već šest mjeseci bez poticaja, zadnji kvartal iz prošle godine neće biti uplaćen prije maja. Kako kupiti sjemena, kako zasijati? Neko je kupio, neko će uzeti sjemena na veresiju u poljoprivrednim apotekama. Tako se dovijamo“, ističe Halil Serdarević.

Poljoprivredna strategija na čekanju

Poseban problem im predstavlja nova strategija razvoja poljoprivrede po uzoru na zemlje EU za koju smatraju da će ugasiti male proizvođače. Nova strategija još uvijek nije prošla parlamentarnu proceduru, iako se po njoj prave programi raspodjele sredstava, programi sjetve, proizvodnje mlijeka.

„Strategija je usvojena na Vladi FBiH. Očekuje se da ide na federalni parlament i Dom naroda. Na žalost sjednica još nije zakazana. Bez usvajanja strategije, nema programa, nema pravilnika. Mi smo sada zakočeni. Federalni program blokira kantone koji ne mogu donijeti svoje programe dok se ne usvoji na nivou Federacije. Federalni parlamen je neodgovoran prema nama koji se bavimo poljoprivredom“, ističe Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK.

Mogući i protesti i blokade

Poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona su danas kazali kako je zbog istih problema jesenska sjetva značajno umanjena, a i proljetna koja je na pragu imat će iste probleme.

„Mi ćemo zajedno sa ostalim kantonima sjesti i razgovarati, u sve ćemo uključiti i udruženja sa nivoa FBiH, ako sve ostane kako je sada mi ćemo sigurno krenuti u restriktivne mjere“, zaključuje Glibanović.

Tuzlanski kanton ima oko 1.350 mljekara koji su proizveli u prošloj godini oko 2 miliona litara mlijeka.