BiH

Poljoprivrednici se upoznali o savremenim praksama čuvanja i skladištenja voća

Autor: Biznis.ba
Poljoprivrednici se upoznali o savremenim praksama čuvanja i skladištenja voća

Projekt Sweden/USAID FARMA II, u saradnji sa lokalnim partnerima, održava širom zemlje ciklus novih predavanja i radionica o temi „Upravljanje proizvodima nakon berbe – berba, skladištenje i čuvanje voća i povrća kao i savremene tehnologije u čuvanju voća i povrća“.

Predavač je Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a interes lokalnih proizvođača upućuje na potrebu nastavka aktivnosti edukacija i razmjene dobrih praksi.

Predavanja su održana u Čeliću, Mostaru i Ljubuškom, a 14. novembra će biti organizovano i u Domu kulture Opštine Bratunac. Iz Sweden/USAID FARMA II projekta napominju da nakon predavanja organizuju posjete, te praktičnu obuku direktno na terenu u nekim od obližnjih zasada i hladnjača u kojim firme skladište voće i povrće, te vrše dalje sortiranje i pakovanje za prodaju.

Radionice su prilika da se svi učesnici uključeni u proizvodnju, otkup, i plasman voća i povrća upoznaju o savremenim trendovima i tehnologijama kada je u pitanju berba, čuvanje voća i povrća, kao i druge oblasti na ovu temu.

- Rezultati ostvareni u proizvodnji i plasmanu voća u proteklim godinama, prvenstveno jagodastog voća, jabuke, kruške i šljive, dovoljno govore o važnosti i uspješnosti ovih kultura. Upravo zbog svega toga, cilj edukacije i praktičnih radionica je da okupi ključne aktere u proizvodnji, otkupu i plasmanu voća i povrća širom BiH, prenese nova znanja kada je u pitanju berba i čuvanje, odnosno upravljanje proizvodima nakon berbe, što je neophodno za dalji rad na jačanju, razvoju i boljem pozicioniranju proizvodnje u Bosni i Hercegovini - zaključuju iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

(FENA)