Hrnjić s premijerom USK

Poljoprivrednicima USK isplaćeno najviše sredstava u 2023. godini

Autor: Biznis.ba
Poljoprivrednicima USK isplaćeno najviše sredstava u 2023. godini
Kemal Hrnjić

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je danas sastanak s premijerom Unsko-sanskog kantona  Nijazom Hušićem, kantonalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Mehmedom Ćenanovićem i njihovim saradnicima.

Na sastanku u Bihaću razgovarano je o rezultatima poljoprivredne politike u prethodnoj godini kao i planovima i mjerama za ovu godinu. Istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da je poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u 2023. godini, s područja Unsko-sanskog kantona, isplaćeno najviše novčanih sredstava namijenjenih poljoprivrednom sektoru, čak devet miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Ministar Hrnjić je tokom prvog susreta s kantonalnim premijerom i resornim ministrom, s obzirom na nova imenovanja u Vladi USK, poželio uspješan rad i pozitivne rezultate, posebno u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije.

- Poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima s područja Unsko-sanskog kantona isplaćeno je 27,6 miliona KM sredstava namijenjenih poljoprivredi u 2023. godini s federalnog nivoa, što ga pozicionira na prvo mjesto po sredstvima namijenjenim poljoprivrednom sektoru u Federaciji BiH. Ukoliko se uz navedeni iznos uvrste i sredstva s kantonalnog nivoa, govorimo o sredstvima od blizu 40 miliona KM uloženih u poljoprivredu Unsko-sanskog kantona - kazao je ministar Hrnjić.

Premijer Hušić i ministar Ćenanović zahvalili su ministru Hrnjiću na upriličenoj posjeti te ukazali na potrebu nastavka pozitivnih kretanja u oblasti poljoprivrede. S tim u vezi, najavili su usvajanje budžeta u kojem će značajnu ulogu imati i izdvajanja za poljoprivredu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva, predstavnici i zastupnici Skupštine Unsko-sanskog kantona te ministri u Vladi Unsko-sanskog kantona.