BiH

Ponovo apel poslodavcima u RS-u da zaštite zdravlje radnika na vrućinama

Autor: Biznis.ba
Ponovo apel poslodavcima u RS-u da zaštite zdravlje radnika na vrućinama

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) ponovo su apelovali na poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

S obzirom da u zakonodavstvu RS-a nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove, jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika, ovo ministarstvo poziva sve poslodavce u tom bh. entitetu da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

- Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika – navode u saopćenju.

Podsjećaju da međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterije izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga, apeluju na poslodavce da i oni primjene taj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, na način da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Preporučuju Upravi za inspekcijske poslove da češćim obilascima poslodavaca, čija se djelatnost odvija na otvorenom prostoru, kontrolišu da li se pridržavaju preporuka Ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika.

(FENA)