BiH

Poreska uprava RS: Povećanje javnih prihoda

Autor: Biznis.ba
Poreska uprava RS: Povećanje javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske je u proteklih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva posto više u odnosu na isti period lani.

Direktni porezi su u tom periodu naplaćeni u iznosu 437,2 miliona maraka, što je za pet posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji iznosi 173,2 miliona KM ili 40,3 miliona maraka manje u odnosu na uporedni period.

Iz entitetske Poreske uprave navode u saopćenju da razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Međutim, porez na dobit je u prvih jedanaest mjeseci ove godine naplaćen u iznosu 222,7 miliona KM, što je za 15,4 miliona maraka ili sedam posto više.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila 26 miliona KM, što je povećanje za jedan posto.

Doprinosi su u periodu januar-novembar ove godine naplaćeni u iznosu 1,43 milijarde KM, što je za 53,1 milion KM ili četiri posto više nego u istom periodu prošle godine.

Za Fond PIO je prikupljeno 809,5 miliona maraka ili 27,1 milion KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 513,4 miliona maraka, što je više za 22,2 miliona maraka u odnosu na uporedni period.

Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po četiri posto.

Biznis.ba / FENA