BiH

Porezna uprava FBiH poziva građane da prijave nelegalne stomatologe, kazne do 5.000 KM

Autor: Biznis.ba
Porezna uprava FBiH poziva građane da prijave nelegalne stomatologe, kazne do 5.000 KM
Iz Porezne uprave FBiH preporučuju građanima da prilikom plaćanja stomatoloških usluga prije svega zahtijevaju izdavanje fiskalnog računa ili nekog drugog pisanog dokaza koji se može priložiti uz prijavu nezakonitog rada.

"Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a građani prijave mogu dostaviti anonimno. Svaki dokaz poslužit će kao osnov za provođenje daljnjih mjera", ističu iz Porezne uprave FBiH.

Nezakonit rad stomatoloških ordinacija može se prijaviti putem:

- e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
- SMS poruke na broj mobitela 061 724 610
- besplatnog poziva 080 020 333
- pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".

Neovlašteno pružanje stomatoloških usluga najčešće se obavlja u privatnim stambenim prostorijama, gdje je u većini slučajeva prijavljeno i prebivalište vlasnika ordinacije, što Poreznoj upravi Federacije BiH predstavlja poseban problem prilikom provođenja inspekcijskog nadzora.

"Takve ordinacije nemaju istaknut naziv, niti bilo šta drugo što bi bilo osnov za ulazak u takve prostorije s ciljem provođenja inspekcijskog nadzora. Bez sudskog naloga, osim ako sam vlasnik ne dozvoli ulazak inspekciji, inspektor Porezne uprave FBiH ne može ući u privatne prostorije i izvršiti kontrolu. Porezna uprava FBiH je u prethodnom periodu provodila inspekcijski nadzor neregistrovanih stomatoloških ordinacija na osnovu obavještajno-istražnih radnji i na osnovu prijava građana. U periodu od 2016. do 2018. godine izvršen je inspekcijski nadzor 15 takvih ordinacija. U svim slučajevima izrečene su sankcije", kazali su iz Porezne uprave FBiH.

Pored izdavanja računa, u prostorijama stomatološke ordinacije pacijenti trebaju obratiti pažnju da li je istaknuta firma, odnosno naziv stomatološke ordinacije, obavijest klijentima o obavezi izdavanja fiskalnih računa te uvjerenje o poreznoj registraciji, što je zakonska obaveza poreznih obveznika.

"Ukoliko stomatološka ordinacija, odnosno bilo koje društvo ili fizička osoba, koji obavljaju rad nacrno, nemaju istaknutu firmu, niti izdaju fiskalni račun ili ne izvršavaju druge obaveze propisane poreznim zakonima, može se izvršiti prijava", podsjećaju iz Porezne uprave FBiH.

Nezakonito poslovanje prema Zakonu o Poreznoj upravi FBiH, uključuje poslovanje bez dozvole, neprijavljivanje zaposlenika, poslovanje robom kojoj se ne zna porijeklo, neevidentiranje prometa u skladu s poreznim zakonima i onemogućavanje ovlaštenim zaposlenicima da u skladu sa zakonom izvrše inspekcijski nadzor ili neku drugu zakonom propisanu radnju.

"Kazne za obavljanje djelatnosti bez odobrenja kreću se od 500 do 5.000 KM. Ukoliko fizičke osobe u datom roku ne otklone nedostatke koje im naloži porezni inspektor, također ih sljeduje novčana kazna od 500 do 5.000 KM", saznaju iz Poreze uprave FBiH.

Podsjećamo, prihod od rada nacrno, u skladu s propisima o porezu na dohodak, oporezuje se primjenom stope od deset posto, bez priznavanja rashoda.

Biznis.ba / Klix