BiH

Posjetioci Sajma turizma zanimali se za ćupove grnčara iz sela Liješeva

Autor: Biznis.ba
Posjetioci Sajma turizma zanimali se za ćupove grnčara iz sela Liješeva
U revijalnom programu "Sarajevskog festivala turizma 2018" koji je u toku u centru Skenderija posjetioci su se zadržavali na štandu Općine Visoko, gdje su se zanimali za kupovinu ćupova.

Proizvodi ih grnčar iz sela Liješeva u Visokom Vahid Ohran koji je za Fenu istakao da ipak kupovina najmanje ide u Bosni i Hercegovini, zbog toga što, kako kaže, ljudi nemaju posebnog interesa za te proizvode.

- Zahvaljujući dijaspori i turistima održava se ovaj zanat mada ima i bh. stanovništva koje koristi proizvode poput ćupova. Također, proizvodimo suvenire koji su eksponati i oni najviše idu za Hrvatsku i Crnu Goru – naglasio je Ohran.

Za izradu ćupa od pet litara potreban je jedan sat, nakon čega slijedi faza sušenja i pečenja.

Ohranove riječi sa velikom pažnjom slušali su i učenici Srednje ugostiteljsko  turističke škole koji su za sajam pripremili bogatu ponudu proizvoda.

- Izložili smo prozvode od krompira koji su pohovani na različite načine. Većinu smo napravili od brašna i povrća. Inače, učestvovanje na Sajmu turizma omogućava nam da usavršimo kulinarske vještine – kazala je Feni učenica Srednje ugostiteljsko  turističke škole Emra Vatreš.

Sarajevski festival turizma predstavlja važno mjesto okupljanja svih sudionika turističke ponude, te samim tim bitno marketinško sredstvo za prezentaciju ponude turističkih destinacija i usluga glavnog grada BiH.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LHlzabxG6d4[/embed]

Biznis.ba / FENA