Katastrofalne posljedice

Poslodavci RS traže suspenziju odluke o najnižoj plati, najavljuju prebacivanje poslovanja u FBiH

Autor: Biznis.ba
Poslodavci RS traže suspenziju odluke o najnižoj plati, najavljuju prebacivanje poslovanja u FBiH
Unija poslodavaca RS

Unija poslodavaca Republike Srpske (RS) i Privredna komora RS uputili su inicijativu institucijama tog entiteta za suspenziju Odluke o najnižoj plati u RS za 2024. godinu.

Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a vanjskotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja – najniža plata Republika Srpska 460 eura, Federacija BiH 316 eura, Srbija 404 eura, Crna Gora 450 eura (oporeziva sa 15 posto).

- Ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, RS će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost RS - navode u saopćenju.

Zajednički stav Unije i Komore je da se još mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda.

Kao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca RS i Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske održanog 16. januara ove godine je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom RS radi iznalaženja rješenja za tu situaciju.