BiH

Poslodavci traže podršku za prijedlog povećanja minimalne plaće

Autor: Biznis.ba
Poslodavci traže podršku za prijedlog povećanja minimalne plaće

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa predsjednikom SDP BiH Nerminom Nikšićem i zastupnicima ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH o „inicijativi 20+5+6“. Radi se o setu zakonskih rješenja i inaicijativa koje je UPFBiH dostavilo Vladi i Parlamentu FBiH s cilje rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

Predstavnici SDP BiH podržali su inicijative UPFBiH prema Vladi i Parlamentu FBiH, s naglaskom da će zastupnici ove stranke u Parlamentu FBiH podržati sva dobra zakonska rješenja i inicijative koje će biti u interesu stvaranja boljeg poslovnog ambijenta, koji će omogućiti snažniji priliv investicija, usvajanje novih tehnologija u proizvodnim procesim i otvaranje novih radnih mjesta.

Naročito je naglašeno da će podršku dobiti ona zakonska rješenja koja u konačnici znače boljitak za radnike, poslodavce i državu u cjelini.

„Istaknuli smo da je Udruženje poslodavaca FBiH nakon dogovora sa predstavnicima sindikalnih organizacija FBiH spremno razgovarati i zajednički predložiti Vladi FBiH povećanje minimalne plaće, jer je i interes poslodavaca da imamo zadovoljne i motivirane radnike“, kazao je Mladen Pandurević, direktor UPFBiH nakon sastanka.

Sastanak sa predstavnicima SDP BiH predstavlja nastavak aktivnosti djelovanja UPFBiH prema parlamentarnim strankama, a nakon tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojemu je donesen zaključak kojim je zatraženo od Vlade FBiH da razmotri prijedloge zakona i u roku od 60 dana ih dostavi zastupnicima na razmatranje i usvajanje. Do sada su održani sastanci sa predstavnicima parlamentarnih stranaka SDA, SBB BiH, Demokratska fronta, a u narednom periodu očekuju se sastanci sa predstavnicima i drugih parlamentarnih stranaka u Parlamentu FBiH.

(Biznis.ba)