BiH

Vlada SAD podržala stvaranje Poslovnog savjetodavnog vijeća bh. dijaspore

Autor: Biznis.ba
Vlada SAD podržala stvaranje Poslovnog savjetodavnog vijeća bh. dijaspore

Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko USAID-a je podržala stvaranje Poslovnog savjetodavnog vijeća bh. dijaspore (DiaBAC), te je zvanično i otvoren poziv za nominacije i prijave za učešće.

DiaBAC teži okupljanju istaknutih poslovnih lidera s korijenima iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze na rukovodećim pozicijama u globalnim kompanijama ili imaju vlastite poduzetničke projekte. Oni koji su zainteresirani mogu se samostalno prijaviti ili nominirati druge preko linka www.bit.ly/diabac2023.

- DiaBAC će kroz prvi informativno-tehnički online sastanak predočiti planove za period od oktobra 2023. do oktobra 2024. godine, a predstaviće se i proces selekcije kandidata i kandidatkinja. Riječ je tijelu u kojem će članstvo biti volontersko, te će se bazirati na učešću i konsultovanju oko okvirnih preporuka koje će biti i podrška aktivnostima USAID-a kroz projekt "Diaspora Invest". Već imamo veliki broj prijava i radujemo se nastavku ovog procesa - poručuju iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Cilj inicijative DiaBAC je uključiti poslovne lidere porijeklom iz Bosne i Hercegovine kako bi zajedno predlagali održive poslovne reforme, poboljšali trgovinu i investicije te olakšali razmjenu znanja koja će poticati društveni i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini. DiaBAC, kao neformalna skupina poslovnih lidera s bh. korijenima koji žive izvan zemlje, nastoji povezati domaći poslovni sektor s globalnim tržištima. Primarna misija vijeća je pružanje savjeta lokalnim akterima o razvoju trgovine, poticanju investicija i razmjene znanja, saopćeno je iz projekta "Diaspora Invest".

- DiaBAC je zamišljen kao sredstvo za iskorištavanje potencijala bh. dijaspore te stvaranje ciljanih preporuka za ekonomski i društveni rast. U budućnosti će Vijeće imati redovite godišnje sastanke u BiH, te se nakon osnivanja očekuje da postane samoodrživo, uvijek otvoreno za nove članove i članice - zaključuju iz Projekta.

(Biznis.ba / FENA)