Pozitivne vijesti za rudare

Postignut dogovor: Rudarima će biti isplaćene januarske i februarske plate

Autor: Biznis.ba
Postignut dogovor: Rudarima će biti isplaćene januarske i februarske plate
Foto: Arhiv/Fena

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima rudara da su dogovorili da će u narednoj sedmici nastojati isplatiti zaostale januarske i februarske plate u RMU Zenica, za šta su osigurana sredstva.

Dodao je da je zajednički konstatovano da proizvodnja u tom rudniku u prethodnom periodu nije bila na zadovoljavajućem nivou i da će o budućnosti RMU Zenica uskoro odlučiti stručni tim.

Lakić je rekao da u narednom periodu moraju zajednički raditi na rješavanju nagomilanih problema kako bi rudnike doveli u optimalan nivo, da se ne bi našli u situaciji da ugalj kupujemo od drugih rudnika ili još gore da uvozimo električnu energiju, prenosi Fena.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić izrazio je očekivanje da će dogovor biti realizovan i u narednoj sedmici plate isplaćene.

Insistirao je da u narednih 15 dana treba biti donesena odluka o statusu RMK Zenica koja mora garantovati zbrinjavanje radnika u skladu sa zakonom.

Oko tri stotine rudara koji su se danas okupili na mirnim protestima ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu razišli su se nakon što su im preneseni rezultati pregovora.